Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotass i kärva landskap

/
  • Experimentell. De 148 blad som ingår i Lotta Lotass nya roman kan läsas i vilken ordning som helst.

Annons

Boken är ingen bok, utan en ask med 148 onumrerade lösa blad som läsaren får läsa i den ordning som behagas. Kronologi och handling blir följaktligen uppstyckade enligt de otaliga möjliga läsningarna.

Hur man än läser den så utkristalliseras snart ett kärvt, ogästvänligt och härjat landskap som utforskas med mycken möda

En expedition kartlägger nya vidder av huvudsakligen is och kyla, men även dramatisk hetta som plågar upptäcksresenärerna. Det är vitt och bländande, is och eld, oväntade och dramatiska väderfenomen.

Beskrivningarna av elementens ogästvänlighet och den överväldigande mödan är den röda tråd som knyter samman texterna.

Korthuggna loggboksanteckningar samsas med suggestiva, närmast surrealistiska prosapoem, uppsluppna parodiska stycken skjuts in och breddar texten.

Att placera texten i tid och plats låter sig knappast göras, det är slitet, kargheten och mödan i sig som det fokuseras kring.

Den uppbrutna formen gör att någon lösning eller avancemang inte låter sig skönjas; slitet har impregnerat varje aspekt av tillvaron.

Det är här bokens styrka ligger, de lösa bladen formar sig till en diger och mäktig fresk över jordelivets villkor.

Friheten är sällsynt medan grottekvarnarna mal på i all icke önskbar välmåga. Den låter sig även läsas som en mäktig meditation över det rastlösa utforskandet, exploatering och relationen mellan människa och natur.

Experimentet som serveras i lösbladslådan är djärvt, till största delen framförd av en ensam talande röst.

Variationerna till trots kan självförsjunkenheten bli påfrestande, emellanåt efterlyser jag mer liv i texterna. Den poetiskt drömska karaktären hänger onödiga tyngder på texten; jag tror att texterna vunnit på än större stilistisk variation.

Det ligger i linje med hela experimentet att låta olika perspektiv korsa varandra. Men Lotass vandring över den vita jorden kvarstår som en fascinerande hadesskildring, uppstyckad och brokig, drömskt visionär och djupodlande. Texter som växer, och att växa med.

ANDERS LAGERQUIST

Fakta: Litteratur Roman

DEN VITA JORDEN

Lotta Lotass

Albert Bonniers Förlag

Mer läsning

Annons