Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Looptroop x 2 i Falun

Annons

Looptroop kunde i somras ses på största scenen på Peace & love och under hösten har det blivit främst mindre klubbspelningar. Falun markerar slutet på en lång turné och blir förmodligen den sista på ett par år för Sveriges del.

-Jag tror att det blir den 115:e spelningen på turnén. Vi kan låtarna nu om man säger så, och är jäkligt tighta, säger Promoe.

Att blanda större spelningar med mindre är positivt, tycker han, och det ena är inte att föredra framför det andra.

-Jag föredrar Õbra spelningarÕ. Man kan få en riktig adrenalinkick när det går bra på en stor festivalspelning, men det kan vara svårare att nå fram om det går dåligt. På ett klubbgig är det lättare att handgripligen ta tag i saker.

Fort Europa fick bra recensioner, men skivförsäljningen har gått ner ända sedan debutplattan.

Om förra skivan The struggle continues var slickt producerad, så var ambitionen nu att göra en hårdare och råare skiva.

-Men jag tycker inte att det blev så till slut. När jag snackar med folk verkar ingen hålla med om att den känns mindre producerad eller hårdare.

Efter Falun bär det iväg till USA för en mindre turné.

Det är första gången Mårten "Promoe" Edh är i det landet över huvud taget och de inleder med en spelning i New York tillsammans med kompisarna Timbuktu och DJ Chords.

-Man får hoppas att de släpper in oss. Jag har väl för långt skägg, säger han halvt på allvar.

Oron för visumkrångel kan vara befogad. Looptroop har alltid haft en tydlig vänsterprofil och skivan Fort Europa är inget undantag.

-Den låten och titeln sammanfattade tankar vi hade på plattan. De handlar om rasism, neokolonialism och den osynliga mur som finns runt, men även inom, Europa. Det är många som bor här, men som inte släpps in eller blir accepterade som européer. Men vad är en europé egentligen?

Även om han tycker att EU i dag är ett projekt för rika länder och människor, så vill inte Promoe förkasta grundtanken helt.

-Det har väl inte kommit något bra ur EU hittills, men jag är för all slags gemenskap. Samarbete i Europa är bra, men bara om vi kan samarbeta med världen utanför också. Men Europa mår inte bra, det brinner här och där.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons