Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljuvligt, Oasis!

Annons

musik

Oasis + Soundtrack of Our Lives

Cirkus, Stockholm, onsdag 26/6

publik: 1 800 personer

Klockan är kvart över nio när Liam Gallagher släntrar in på scenen med broder Noel vid sin sida, och det är en ren fröjd att höra ett helt Cirkus fullt med redan frälsta fans hälsa sitt kära Oasis välkomna tillbaka till Sverige igen.

Och vilken comeback bröderna G. och deras band bjussar på.

Oasis öppnar med "Hello" från det närmast sägenomsusade andra-albumet "What's the Story Morning Glory", bara för att genast följa upp med sprillans nya singeln "Hindu Times" från skivan "Heathen Chemistry" som inte släpps förrän om sisådär en vecka.

Killarna i Oasis bjuder upp till en formidabel hitkavalkad på Cirkus.

Liam kryper ihop, skrevar lite med benen, slår några spridda slag på tamburinen mellan varven, och attackerar med full kraft sångmikrofonen underifrån.

Samtidigt lägger den mer tilbakadragne T-shirt- och jeanskillen Noel ut ackord och riff på en oändligt vacker, klarröd, halvakustisk Gibsongitarr.

Vi får briljanta, blod- och märgfyllda versioner av låtar som "Cigarettes & Alcohol", "She's Electric", "Morning Glory" och "Go Let it Out". För att bara nämna en handfull.

Vi får också ett par små smakprov från det nya materialet. Exempelvis låten "Little by Little". En sång som Noel sjunger på. En sång där en vers i R.E.M.-stil möter en refräng som osar country & western som i sin tur möter ett indiskinspirerat gitarrstick. Låter det märkligt? Nej, det låter bra. Mycket lovande inför det kommande albumet.

Oasis modell 2002 är dessutom ett överraskande ödmjukt och charmigt rockband.

- Den här är för Soundtrack of Our Lives, säger Liam strax innan Noel spelar riffet till "Cigarettes & Alcohol".

Sedan vajar hela publiken på parketten som ett enda stort palmträd och sjunger med i texten hela vägen hem. "You'r gonna make it happen... "

Efter mellanskivan "Standing on the Shoulder of Giants" beslutade sig Noel för att inte flyga ut i världen mer. Han skulle bara vara med på gigen hemma i England. Tack och lov för att han tog sitt förnuft tillfånga. Noel skänker Oasis den balans och den stadga som bandet behöver. Det är ett nytänt, heltaggat och spelsuget Oasis vi får se på Cirkus den här kvällen, ett band som gör en alldeles, alldeles ljuvlig konsert.

Oasis bjussar på ett fyrdubbelt extranummer som bland annat innehåller en grym "Don't Look Back in Anger" och en cover på "My Generation".

Dessutom gör Soundtrack of Our Lives och Ebbot Lundberg en av de bästa förbandsgigen i mannaminne.

Psykedelisk, orientalisk, brittisk, orgel- och gitarrdriven rock'n'roll i absolut världsklass. "Sister Surround" är en monsterlåt live. Kvällen på Cirkus är riktigt, riktigt bra och vacker.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons