Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsförändrande möte

Annons

I Borlänge i kväll och i Hedemora i morgon. Riksteatern gästar Maximteatern respektive Vasateatern. Huvudrollerna spelas av Kim Anderzon och Tomas Bolme. Barn från Avesta medverkar i föreställningarna.

Sexbarnsmodern Antonietta har massor att göra i hemmet och skickar därför ut sin man och sina barn på Roms gator. Det är en alldeles särskild dag. Hitler och Mussolini träffas i den italienska huvudstaden för att sluta en samarbetspakt inför det som ska bli andra världskriget.

På jakt efter familjens förrymda fågel råkar Antonietta springa på grannen Gabriele, en homosexuell radiokommentator, som också stannat hemma.

Det slumpmässiga mötet hindrar honom från att ta sitt liv. I och med det plötsliga mötet uppstår en gemenskap mellan det omaka paret.

Antonietta förstår att hon måste lära sig läsa för att kunna ta reda på vad som är sant. Dittills har fascistpartiet dominerat hennes och hennes mans värld. För hennes man är det självklart att för jobbet och karriärens skull vara med i partiet, att aga sina barn och att ha älskarinnor. För så är och gör en riktig karl.

Regissören Judith Hollander ser pjäsen som en uppgörelse med politisk populism och antyder att det inte är alldeles klokt att le överlägset åt Antoniettas bilder på Il Duce och att Antonietta inte kan se igenom partipropagandan.

- Pjäsen utspelar sig vid starten för världslidandet. Vi vet hur det gick. Nazismen är väl nedtryckt i skorna, även om det finns en otäck nynazism. Men fascismen lever ju vidare. Det finns fortfarande förtryck att bekämpa. Jag vill att publiken ska gå ut ur teatern med känsla av civilkuragets betydelse. Att den vanliga människan ska stå upp för vem man är, säger Bolme.

Evellina Lindkvist, Krylbo, har arbetat med de barn från Avesta som gör gästspel i respektive föreställning. De är fem stycken i åldrarna 8-15 år och de är aktiva i barngrupper på Bergslagsteatern.

- Vi kommer att repetera med skådespelarna i tre timmar under måndagen, berättar Lindkvist.

Pjäsen är baserad på Ettore Scolas filmklassiker med Marcello Mastroianni och Sophia Loren från 1977.

CHRISTIAN FERRERA JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons