Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet som en trädgård

Annons

Full av emotionella kast; så beskriver skådespelerskan My Holmsten pjäsen hon fått specialskriven just för sig. Hon tog kontakt med Gunilla Linn Persson eftersom hon i hennes två romaner, Livstecken och Vännen, tyckt sig kunna läsa ut samma passion för trädgårdar som hon har själv.

Gunilla Linn Persson tackade ja och kom att använda stoff ur främst Livstecken till In my garden.

Det är en pjäs om ett kvinnoöde som innehåller äktenskap, skilsmässor, barn och missbrukande män. Växande tistlar i trädgården tar plats tillsammans med musik av bland andra Ricky Lee Jones och Ray Charles.

My Holmsten och regissören Annika Alm har bearbetat texten och givit dess berättande inslag mer gestaltande karaktär. Alm är Holmstens syster och begår med In my garden sin regidebut.

- Det är en liten chansning att jobba med syrran, men vi har haft bra kommunikation under repetitionerna och har ofta var för sig landat i samma idéer. Det kan vara en fördel att känna varandra så bra som vi gör, säger Holmsten.

Hon beskriver kvinnan hon ska gestalta som en överlevare, som någon som något naivt älskar förbehållslöst och som så många kvinnor före henne gång på gång träffar karismatiska och charmiga män som missbrukar och därmed inte fungerar i vardagen.

Det blir kvinnan som får se till att barnen har mat på bordet.

- Pjäsen innehåller så mycket sorg och glädje. Mitt mål är att publiken ska bli både glad och eftertänksam av den här kvinnan. Och förstås bli berörd av det jag gör.

Bland Holmströms tidigare erfarenheter finns revyer, komedier, musikaler och tio år på Dramaten. Hon har aldrig gjort en monolog tidigare. Hon tycker att det ska bli "kul och litet läskigt".

- Jag får vara min egen motor. Jag får skapa drivet i pjäsen själv.

Efter urpremiären i Stjärnsund på söndagskvällen och ytterligare nio föreställningar ska pjäsen sättas upp i Skåne. Holmström arbetar på att få ge den hos Riksteatern och Stockholms stadsteater.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons