Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindström vill stryka ned Ingmarsspelen

/

Annons

"Svårt att ersätta Martin Lindström" var tidningens rubrik den 1 juli 2006 efter premiären på Ingmarsspelen och recensionen förutspådde vi "en grundlig övertalningskampanj". Lindström skulle ju sluta, hade han sagt.

Det gör han också, rollen går till skådespelaren Henrik Ståhl från Svärdsjö, men inte i år. Det hinns antagligen inte med mer än ett symboliskt byte av gråskjortan mellan Ståhl och Lindström, kanske i den sista föreställningen i sommar.

Beslutet att sluta som Ingmar Ingmarsson var inte enkelt för Martin Lindström. Visst är det en maxim att "man ska sluta när man är på topp", men samtidigt anser Lindström att man ska "njuta av det som man mår bra av".

– Visst är det så att spelledningen startade Operation Övertalning med stort Ö för att få mig att vara kvar.

Lindström, som känner starkt för spelet, hade redan tidigare meddelat att han ville hjälpa till med att hitta en efterträdare. Det är också Lindström som förmedlat kontakten med Henrik Ståhl, skådespelaren och tv-personligheten från Svärdsjö vars bekantskap Lindström gjorde i mitten av 1990-talet.

– Henrik kommer att klara av att axla min mantel på ett alldeles utmärkt sätt. Han finns med i arbetet med spelet redan i vår. Vi får se hur föreställningarna av Ingmarsspelen går att kombinera med hans turnerande i sommar.

Vad gäller regisserandet står Lindström på den grund som Katarina Ehnmark lagt. Hon förnyade Ingmarsspelen under 1990-talet, främst genom att visualisera dramatiken på ett suggestivt sätt - dansscener, ljus- och rökeffekter tillkom.

För detta fick Ehnmark mycket beröm. Hennes regi sågs som en vitamininjektion. Nu skvallrar Martin Lindström redan om att hans regiideal är ett annat.

– Jag tror att jag kommer att rensa i det där med rök och "frysningar". Min bild av det här dramat är betydligt mer naturalistiskt. Det är inte säkert att ett drama blir bättre för att det får fyra flaggviftare som ska åskådliggöra något.

– Koreografen Maria Eggens kommer också fortsättningsvis att finnas med i arbetet, men dansscenerna ska omarbetas. Troligen blir de mer explosiva och kortare.

Lindström konstaterar, precis som tidningens recensent efter förra årets premiär, att mycket går att göra med texten som Ingmarsspelen utgår ifrån.

Dramat bör vara förhållandevis enkelt att modernisera och förtäta. En hel del dramatiskt iscensättande är en följd av att "man alltid har gjort så". Lindström nämner textsjoken för Hellgum och Stark Ingmar.

– Det finns en hel del longörer och mässande. Långa repliker som kan strykas ned till sin kärna finns. Jag kommer nog att ta bort Rune Lindströms röst som spelas upp från band, liksom de sånger som inleder; det går att börja direkt i skeendet.

– Jag är beredd på att jag kan komma att få kritik för att jag går för hårt fram, men jag har förankrat mina idéer hos styrelsen och nu går jag in i regiarbetet med lust och liv.

En känslig sak är förstås personer och företeelser som varit likadana i många, många år. Masscener har exempelvis gjort att det finns uppgifter i Ingmarsspelen för många i bygden.

– Jag är nog inne på att ha färre medverkande i masscenerna, men att de som är med ska märkas mer som individer istället.

Martin Lindström siktar på att komma väl förberedd till årets repetitioner och att han då ska ha en detaljerad bild av hur han vill ha spelet. Fokus kommer i mindre utsträckning ligga på visualisering och i större utsträckning på väl utmejslad personregi - att var och en av skådespelarna vid varje tillfälle vet vad som ska gestaltas.

– Vi har inte så mycket tid på oss. Min målsättning är att det ska vara mindre snack och mer arbete under de här fem kritiska dagarna, säger han.

Sina idéer om Ingmarsspelens framtid har han förankrat hos spelledningen.

– Jag har känt att det finns ett stort förtroende för min kärlek till pjäsen från spelledningens sida. Den är en följd av att jag redan förut, under många år, varit coach och bollplank till andra skådespelare i Ingmarsspelen.

– På det sättet har jag redan tidigare varit engagerad i helheten. Jag vill gå in i det här med min spelstil och min energi och försöka tända de andra skådespelarna.

Mer läsning

Annons