Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindström leker med klichéerna

Annons

Han leker med klichéerna, Fredrik Lindström, i en avslappnad och underhållande samtalston. Det är bra även som affärsidé, för vem kan motstå en titel som denna: "Jag är en sån som bara vill ligga med dej"?

Det visar sig sedan snabbt i titeldikten att han, som bara vill en enda sak, önskar använda stunden till att dela alla hennes minnen och sorger och känslor av meningslöshet.

Han vill vara en underbar och djup älskare, vilken sympatisk man ändå!

Det komplicerar ju saken oerhört. Om kvinnan nu råkar vara en sån som bara vill ligga med honom, då riskerar hon verkligen att halka dit. En stunds lättnad från ensamheten kan bli ett nytt, jobbigt beroende.

En annan modernitet är vuxenpoängen.

Dikten "En vuxen man" ger exempel på uppnådd mognad, men karln erkänner att han när som helst kan tappa kontrollen. Även detta drag ska nog verka mänskligt och förståeligt.

En verkligt trevlig kille alltså, denna Fredrik Lindström, en som inte hör till de målmedvetna, rationella i dikten "Män". Bilden intill visar exakt vad som står i dikten: En perfekt manschett och ett dyksäkert ur på en hårig handled.

Invid en bildsida, kanske från Sköna hem, räknar han upp stödord om inredning i "våra sköna, medvetna hem", men så dyker diktaren och skriver "knullar" och att de planerade barnen mest ses som njutningsmedel. Ja? Här finns igen ett obehagligt särskiljande mellan oss varma töntar och de andra, ytliga typerna.

Som tur är erbjuder Fredrik Lindström även överraskande rader. En fult vacker bild av hur några gamla höstlöv kan betyda allt för en hortensia, i dikten "Allting räknas". Eller prosadikten "Hemkomst"om en stund, då man oväntat känner en önskan om mildhet. "Nu skulle du kunna försonas till och med med dem du älskar."

Att världsrymden utan nåd låg i Kristinehamn på 30-talet, det är en nyhet! Diktens ämne var egentligen månfararnas tröstande perspektiv på den vackra jorden, men de korthuggna slutraderna om mamma från Kristinehamn pekar på en större och spännande berättelse.

ANNE BRÜGGE

Mer läsning

Annons