Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindström gör modernt program

Annons

Efter att ha undersökt det svenska språket och de svenska dialekterna, ger sig nu Fredrik Lindström på den svenska själen i programserien Världens modernaste land.

Svenskar: ett deprimerat, blygt, hämmat folk. Som bara lever upp efter några glas öl och en snaps. Som är rädda för konflikter och tar livet av sig. Som är övertygade om att det svenska samhället är världens bästa-samtidigt som vi absolut inte anser oss vara nationalister. Hur går det ihop?

I serien som börjar sändas i SVT2 i kväll, försöker Fredrik Lindström, tillsammans med den ständige gästen, historikern Peter Englund, reda ut begreppen.

I Sverige är "osvensk" något positivt. Jämför det med att vara "anti-american" i USA.

-Vi är rädda för nationalism eftersom vi på vissa punkter är övertygade om att vårt samhälle är bättre. Därför känner vi oss tvungna att avstå från flaggviftandet.

Inför programmet har drygt 20000 människor svarat på en webb-enkät. Många fördomar blir bekräftade.

-Till exempel var det fler svenskar som trodde på ett högre väsen än som bekände sig till någon av världsreligionerna.

De flesta av fördomarna om svenskarna stämmer. Men hur är det med vår uppfattning om oss själva?

-Den stämmer sämre. Till exempel så tror svenskarna att de är väldigt traditionella, när vi i själva verket är ett av de mest icke-traditionella och förändringsbenägna folken i världen. Jag skulle vilja kalla Sverige för ett extremt radikalt land, säger Fredrik Lindström.

(TT SPEKTRA) KALLE DIXELIUS

Mer läsning

Annons