Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindberg nära göra tv av Himlaspelet

Annons

På 1970-talet turnerade Himlaspelet i "pocketformat" i 30-talet kyrkor runt om i landet. Då stod Nils Gustavsson (Vår herre) i predikstolen och läste och Busk Margit gjorde Margits roll. Nils Lindberg ramade in föreställningen med dalalåtar som han ansåg passade.

- Jag tyckte redan då att Himlaspelets dåvarande musik hade töntiga arrangemang och att några av låtarna inte var så roliga, säger han.

Tron på möjligheten att utveckla musiken och tron på grundbudskapets kraft, gjorde att Lindberg tog kontakt med tv för att höra sig för om intresset för en tv-produktion.

- Nu vilar spelet på en grund med amatörism och professionalitet. Jag ville pröva en helt professionell uppsättning med helt nyskriven musik. Inget av den gamla musiken skulle användas.

Styrelsen för SVT-Nöje förklarade sig intresserad och ville se en synopsis. Lindberg kontaktade operaregissören Leif Söderström - "han var bäst just då" - och en koreograf som han tyckte om. Lindberg och Söderström arbetade en vecka i Gagnef. De gjorde strykningar och funderade kring vilka avsnitt som kunde utvecklas koreografiskt.

- Efter en månad kunde jag sända SVT synopsis och Himlaspelet i original, så att de kunde se hur jag arbetat. Jag träffade senare några styrelseledamöter för en lunch, men det var tydligt att de inte satt sig in i ämnet.

- Det enda de sade var att det var viktigt med kända namn i rollerna. De nämnde Lill-Babs och hade en idé som gick ut på att Cyndee Peters skulle spela Marit, för att hon var poppis just då.

- Jag hörde inget mer om mitt synopsis och det rann ut i sanden. Det ligger väl här någonstans, men nu har jag ju blivit så involverad i Himlaspelet på andra sätt.

- Jag fick ju chansen att göra något av min känsla av att det gick att utveckla musiken i Himlaspelet. På det sättet är jag tillfredsställd och också nöjd med resultatet, säger Lindberg.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons