Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillpers nya imponerar på kritikerna

Annons

Orsabon, poeten och romanförfattaren Birgitta Lillpers nya roman "Alla dessa liv och våder" imponerar stort på kritikerna. Inte bara på Inger Dahlman som recenserade den i gårdagens tidning och på konkurrenten Dalademokraten, även i rikstidningarna är hyllingarna samstämmiga.

Den enda som har några reservationer är är Gun-Britt Sundström som i Dagens Nyheter oroar sig för att läsaren kanske just imponeras, mer än grips, av Birgitta Lillpers suggestiva och allvarsamma ordkonst.

Expressens entusiastiska recensent Pia Zandelin ser däremot hennes bok som en möjlig livskamrat och rekommenderar Lillpers skrivande som bot och tröst för den som känner dödsfrossa.

"En dos Lillpers per dag. Läs! Läs om! Läs om igen! Levande som en fjäril. Närmare blodet än bläcket."

"Det här är en bok för alla", skriver hon vidare. "Här finns något för var och en på den hylla man för tillfället råkar nå upp till".

"Hennes ord har en säregen tyngd som får läsaren att lystra", skriver Jenny Tunedal i Aftonbladet som fokuserar sin anmälan på hur Lillpers förra diktsamling "Silverskåp" tycks ha utvecklats till en berättelse. Silverskåp hämtade sitt namn från ett gruvhål i Orsa och de nya romanen är också tydligt förankrad i samma glesbygdsmiljö.

Under rubriken "Inget är vad det synes vara" skriver dock Svenska Dagbladets recensent Marianne Steinsaphir om hur romanen är ett steg närmare civilisationen än vad hennes tidigare varit. Det arkaiska och tidlösa landskapet i tidigare böcker är bytt mot ett mer samtida. Recensenten tar också fasta på humorn i Lillpers skrivande. "En lakonisk och närvarande humor kan paras med djup inre vånda".

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons