Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lika som bär

Annons

Jag bevakade valrörelsen 1991 när en tredjedel av väljarna sade att de kunde tänka sig att rösta på Ian & Bert, när färre men alldeles för många senare gjorde det, när greve Wachtmeister förklarande lyfte tomma läskbackar i Stadsparken i Ludvika inför det största antalet åhörare på ett politiskt möte som jag upplevt i Dalarna, när det var drag under galoscherna och när Häng med, häng med (med Bert-Ians!) spelades ofta i radio.

RUNNBERG

Ny demokratis roll som isbrytare för vad som blivit politiskt gångbart kan knappast överskattas, även om ingen politiker numera öppet skulle kritisera sina meningsmotståndare med funderingar kring hiv-epidemin: "Jag skulle vilja se Bengt Westerberg få sin dotter smittad av en flykting. Han pratar så fint om flyktingarna, men han skulle bo ett tag i gettona som de skapar". (Bert Karlsson, augusti 1992).

När tokskallepartiet (nyd) fick frågan inför förra valet om vilka frågor som var viktigast listade det inte flykting- och invandringspolitiken. Kraven från 1991 års valrörelse hade ju genomförts.

Den järnaxel som s och m utgjort i riksdagen kalkerade Ian & Berts förslag om bland annat skärpt anhöriginvandring och visumtvång.

Göran Persson vill stänga gränserna för arbetskraftsinvandring, strypa flyktinginvandringen och göra livet svårt för dem som redan finns i landet. Tusentals flyktingar lever gömda under beskydd av människor som visar civilkurage.

Vi har på senare tid hört Perssons statsråd Karlsson (han med kräftfesten) och Holmberg tala om invandrare och flyktingar som problem. Under Leijonborg har delar av fp kantrat mot att ställa krav från att tidigare ha framhållit mänskliga rättigheter och humanism. Perspektivet har förskjutits.

Sverige har inte något öppet främlingsfientligt parti i riksdagen för att det statsbärande s i stor utsträckning gjort Ian & Berts politik till sin egen.

När stockkonservative Gustaf von Essen ledde m:s flyktingpolitik skapades den främlingsskeptiska allians som m först nu verkar överge. Men ändå kommer troligen m och s nästa vecka att rösta igenom ett så kallat transportansvar, som tvingar reseföretagen att effektuera deras inhumana politik.

Jag demonsterade förra helgen. Nej, inte i Faluns ynkliga 1 maj-tåg. Vi var tio gånger så många dagen innan, när vi protesterade mot regeringens flyktingpolitik och för att familjen Riazat ska slippa utsättas för Irans förtryckarregim.

Under demonstrationen satte jag naturligtvis likhetstecken mellan Göran och Bert. Göran borde se det som en katastrof när han nu får beröm av Bert för sin flyktingpolitik.

På måndag kommer det att ligga hatbrev i posten för att jag här använt mig av min yttrandefrihet. Men av Irans teokrati skulle Helya Riazat inte få någon yttrandefrihet att använda sig av.

Mer läsning

Annons