Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liftarens guide trogen sin skapare

Annons

Bland de främsta i skottlinjen står Robbie Stamp. Han är filmens exekutive producent och dessutom långvarig medarbetare och vän till Douglas Adams. Det var Adams som skapade radioföljetongen Liftarens guide och sedan utvecklade den till multisäljande romanserie.

- Men böckerna blev till nästan genom en olyckshändelse, säger Robbie Stamp. Douglas passade egentligen inte som författare, han gillade aldrig ensamheten i yrket. Det var därför han arbetade så långsamt.

Vad hade varit det första Douglas Adams hade sagt om han fått se den färdiga filmen? Robbie Stamp tvekar inte med svaret:

- "Vad var det jag sa? Jag visste att vi skulle kunna göra en film av den". Han ville alltid att den skulle bli en sådan här film. Liftarens guide finns ju redan i så många versioner, och Douglas älskade att leka med och återuppfinna det han en gång skapat.

- Hans favoritfilm var Kubricks 2001. Däremot blev han lite frustrerad när han såg Men in black, för att de hann före oss.

Douglas Adams arbetade själv länge med filmen innan han dog år 2001. Robbie Stamp menar att nästan allt det nya jämfört med böckerna tillkommit på Adams eget initiativ.

- Det finns tre stora nytillskott i filmen: Karaktären Humma Kavula (John Malkovich med spindelben), point-of-view-vapnet och paddlarna som hela tiden slår folk i ansiktet. Alla var Douglas egna idéer. När han dog bestämde vi att vi inte skulle tillföra något som inte var absolut nödvändigt för handlingen.

Vilken är då Robbie Stamps personliga favoritfigur i Liftarens guide till galaxen?

- Det är valen som faller genom himlen mot marken. Den är så in i märgen Liftarens guide. Den summerar perfekt Douglas geni: Medan den faller mot sin säkra död grubblar den på relationen mellan språk och existens.

Den 3 augusti har Liftarens guide till galaxen premiär i Sverige.

ERIK HELMERSON/TT SPEKTRA

Mer läsning

Annons