Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leve rockiga Borlänge

Annons

- Vi kommer att ta världen med storm, och den som väntar på något gott..., säger Calle Norén i Sugarplum fairy, lillebror till Gustaf Norén i Mando Diao. Han praktiserar just nu på Humlan och ansvarar för rockskolan på torsdagseftermiddagarna nere i den något syrefattiga replokalen i Humlans källare.

Självförtroendet är det inget fel på, här finns även rockpontential, och en självklar hunger efter stjärnstatus och framgång, om det råder inga tvivel. Och det smittar förstås av sig på de andra banden på Humlan.

Det är eftermiddag och Pontus Jyrell slänger upp dörren till Humlan. Här har ett tiotal ungdomar samlats, alla är representanter från några av Borlänges 40 band som är knutna till Humlan och Borlängerockens egen skrovstomme Tommy "Stommen" Andersson. I ett samarbete länkar han och Pontus Jyrell Frikyrkliga studieförbundet med Svenska kyrkan och tillsammans tycker de sig ha lyckats hålla musikverksamheten på en schysst nivå.

De driver studie/studio- och sångcirklar, arrangerar spelningar, sommarrockläger och rockskolor. Att det dessutom går så bra för Mando Diao gör att spellusten känns lite extra verklighetsförankrad.

- Vi har arbetat offensivt och lyckats ha många bollar i rullning. Det verkar inte vara några problem inför våren och sommaren. Det blir många spelningstillfällen och det ser faktiskt bättre ut än någonsin, säger Tommy Andersson

Runt honom och Pontus Jyrell samlas de lokala banden i Borlänge. Här får de tips inför eventuella framtida skivbolagskontakter, det snackas stimpengar, musikerförbund och demos.

- En demo är länken till omvärlden, det kan få hjulen att rulla, säger Tommy Andersson som genom Stonecake har fått en hel del kontakter med skivbolag och musikproducenter ute i landet. Något han gärna delar med sig av.

- Jag ställer gärna upp och ger feedback, ordnar spelningar och workshops, säger han.

Tommy Andersson driver bland annat en rockklubb i London och Borlänges nya rocktillställning på Stella blu, som återupptagits igen efter två år. Rockkaféerna i Borlänge är på uppgång igen. Och det finns många som vill vara med och arrangera.

Bosse brinner är namnet på en arrangörsförening som består av Johan Nilsson, Erik Nilsson och Jonathan Hedlund. De utgör även trion i det nystartade bandet Attack bäver. På bandmötet presenterar de sin arrangörsplan, för på fredag kväll ska de nämligen anordna sin tredje rockklubb, men den här gången blir det på Asken i stället för på Wasabryggeriet, där det tidigare varit.

- Det skulle vara ännu bättre om vi hittade en bra lokal nära centrum. Asken ligger ju en liten bit bort, men vi hoppas på att det blir lika mycket folk som förra gången då det kom runt 150 - 200 personer.

Det gäller att få ett gott rykte, säger Johan Nilsson.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons