Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lettland överraskade Europa

Annons

Marie N, eller Marija Naumanova som hon egentligen heter, hade svårt att förstå vad som hade hänt. Hon höll hov på en kaotisk presskonferens efter sin överraskande seger och växlade ledigt

mellan engelska, estniska, lettiska och ryska.

- Nu känner jag mig lycklig, men också nervös, för jag förstår inte vad som sker, skrattade hon, medan kamerorna blixtrade och reportrarna skrek sina frågor.

Hon kom från ingenstans, precis som när Tanel Padar och Dave Benton vann schlager-EM för Estland i fjol. Nu tar Estlands grannland över tävlingen.

Europas nya schlagerdrottning är en av Lettlands största artister. Marie N har en bred bakgrund som musikalartist och popstjärna, men hon har också spelat in en skiva med lettiska låtar i fransk chansonstil.

Hon vann tävlingen med låten "I wanna", som hon skrivit själv. Nyckeln till hennes framgång var den extravaganta scenshowen. Hon kom in på scen utklädd till man och lät sedan plagg efter plagg falla tills hon stod på scen i långkjol.

- Hade det här varit i radio hade det varit okej om det bara var en sångtävling, men nu visas det i tv och då måste det vara en show också, förklarade Marie N tanken bakom showen. Man måste visa upp det man har. (PM)

MIKAEL FORSELL

Mer läsning

Annons