Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lesbisk litteratur

/

Annons

Kortromanen Carmilla (1872) av Sheridan LeFanu är en föregångare till Bram Stokers Dracula. Den vackra Carmilla visar sig vara vampyr, och med sin hypnotiska dragningskraft blir hon livshotande för romanens huvudperson, den unga Laura.

Romanen är typisk för den genre som Lilian Faderman i sin bok Surpassing the love of men kallar "lesbian evil". Det är en typ av böcker där den lesbiska kvinnan är farlig, hon gestaltas som olycklig, ond eller sjuk, ibland allt detta på en gång. Tidigare såg man homosexualitet som ett amoraliskt beteende, men under 1800-talet började man anse att det var en medfödd läggning. En inflytelserik bok som avspeglar denna syn är Ensamhetens brunn (1928, översatt 1932) av Radclyffe Hall. Huvudpersonen Stephen fick länge stå modell för hur en lesbisk kvinna ansågs vara: "inverterad"; född onormal till läggning och fysik, ett mellanting mellan man och kvinna, ensam och olycklig.

En befriande motbild utgörs av Margareta Subers Charlie från 1932, den första svenska romanen med en lesbisk huvudperson. Trots att kärleken inte blir besvarad vägrar den levnadsglada Charlie att se sig som en avvikare. Boken ger en för sin tid ovanligt positiv syn på lesbiskhet. Ytterligare en bok från 30-talet som handlar om obesvarad förälskelse är Kris av Karin Boye. Även denna bok avslutas med en ton av hopp då huvudpersonen ger sig ut i livet med nya ögon.

När de lesbiska romankaraktärerna dock faktiskt aktivt sökte få sin kärlek förverkligad utbröt debatt - kan man verkligen få skriva om vad som helst i en roman?! - som med fejden kring Agnes von Krusenstjernas von Phalen-serie. Förvånas man när man läser om rabaldret, så kan man påminna sig att inte heller Gustav Frödings heterosexuella kärlekspar i En morgondröm sågs med blida ögon några decennier tidigare.

Nu för tiden är det ingen som förfasar sig nämnvärt över böcker. Otaliga kärleksromaner finns i varenda affär, bokklubb och bibliotek. Antalet lesbiska huvudpersoner är dock inte lika stort. Men många tycker att Mian Lodalens böcker har hög igenkänningsfaktor och humor. Hennes Smulklubbens skamlösa systrar och Trekant gestaltar lesbiskt liv "inifrån"; det handlar om kärlek, sex och vänskap utan komma ut-problematik.

Louise Boije af Gennäs gjorde succé 1996 med romanen Stjärnor utan svindel om överklasstjejen Sophie som blir kär i sin totala motsats, radikalfeministen Kaja. Boken förtjänar sin plats högt på listan över bra flatlitteratur. Som många andra behandlar romanen upplevelsen av att för första gången bli förälskad i en annan kvinna, att komma ut och möta omgivningens reaktioner, fördomar och frågor.

Det finns även ungdomsböcker om lesbisk kärlek. Särskilt värd att nämna är Marika Kolterjahns I väntan på liv. I inlevelsefull dagboksform berättar den sjuttonåriga Marta om sitt sökande efter liv, efter en egen identitet. Det var den första ungdomsromanen som gestaltade hur det är att vara lesbisk tonåring.

Andra bra böcker från senare år är Låta sig hända av Lotta Lundberg, Julias hus av Ana L. Valdés, båda dessa om kärlek mellan en elev och hennes lärare. Åsa Hedman-Pihls Synvillor handlar om längtan efter barn.

Idag finns faktiskt en hel del böcker om och av lesbiska. En av de senaste är Ut ur skuggan av Jessica Kolterjahn. Det är en berättelse om stark längtan och kärlek som utspelar sig ungefär vid den tid då Charlie kom ut. Den största skillnaden mellan nu och då är kanske att år 2007 kan den förtärande passionen för en annan kvinna leda till lycka även i bokform.

LISA SANDBERG

Mer läsning

Annons