Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lengefelds tredje bok om Larsson och Zorn

Annons

I sin doktorsavhandling 1992 skrev Lengefeld om Carl Larssons Tysklandsperiod. I januari 2001 deltog Lengefeld personligen vid vernissagen av en liten utställning på Zornmuseet. Zorns främsta verk med anknytning till Tyskland visades.

Nyligen kom hon med en tredje bok om dalakonstnärerna. Denna gång står främst Larsson i fokus. Boken Carl Larsson och Svenska Gustafskyrkan i Köpenhamn utgår från ett konstverk -en oljemålning av Larsson.

När kyrkan invigdes 1911 skänkte Larsson oljeskissen Blinda Brita i Bodadräkt, dedicerad "till svenskarna i Köpenhamn".

Det var mellan jul och nyår år 1910, under den avslutande byggfasen av den svenska kyrkan, som det anlände en anmärkningsvärd gåva. Oljemålningen på duk utgjorde en förstudie till Larssons stora tavla Mellan de vita stammarna, ett verk som Larsson arbetade med under hösten 1910 och senare målade om vissa partier av.

I boken omnämns att Larsson och Zorn två år efter gåvan deltog med konstverk på en utställning vid Charlottenborg i Köpenhamn. Larssons akvareller satt två och två vid sidan av Zorns oljemålningar, något som Larsson enligt noteringar i brev inte gillade.

I boken berör även Lengefeld Larssons vänskap med den danske konstnären P S Kröyer och den popularitet Larsson mötte i danska tidskrifter vid sekelskiftet.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons