Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena fick sin revansch

Annons

"Kärleken är evig", Dansa i neon" och "Om igen". Lena Philipsson är sedan länge inskriven i schlagerklassikernas gyllene bok.

Men det var Orupdängan "Det gör ont" och en intrikat dans med ett vitt mikrofonstativ som slutligen räckte till en Melodifestivalseger.

Många höjde på ögonbrynen när Lena Philipsson gav sig in i Melodifestivalen igen som en av jokrarna. Hon tycktes ha mer att förlora än att vinna.

Men friskt vågat...är vägen till Istanbul.

Med den prestige Melodifestivalen har fått är Lena Philipsson en segrare i alla bemärkelser.

- Nu behöver jag aldrig mer vara med! sade den folkkära schlagersångerskan.

Med en kittlande tvetydig text, utmanande klänning och lek med mikrofonstativet gjorde Lena Philipsson

Melodifestivalens sexchock - om det fanns någon. Och hon gjorde framträdandet ännu lite mer utmanande i finalen.

- Det var så mycket snack om det där mikrofonstativet att jag tänkte att det är lika bra att köra hårt, sade hon efter tävlingen.

Orup visar med "Det gör ont" att han har hitkänslan kvar och gjorde en låt som satte sig direkt men som ändå lyckades växa sig starkare efter några lyssningar.

Nu har Orup en vecka på sig att göra den engelska texten till låten, något som han inte är särskilt glad över. Men Lena Philipsson tiggde och bad Orup om den engelska texten framför journalistuppbådet.

- Det är egentligen upp till mig. Jag är låtskrivaren och tycker inte om översättningar. Men jag är tvungen för Lenas skull, sade Orup.

Han och Lena Philipsson har redan påbörjat arbetet med hennes nya skiva som han skriver låtarna till. Det blir klart till i höst.

När juryns röster var räknade ledde Lena Philipsson med 14 poäng över tvåan Shirley Clamp, men efter att telefonrösterna klirrat in vann hon med svindlande 232 poäng.

Shirley Clamp blev för övrigt tävlingens stora överraskning. Utslagen i Malmö och insparkad i finalen via Andra chansen tog hon hem silvret, trots sin doldisstatus.

After Dark fick bronset trots att duon fick futtiga 46 poäng av jurygrupperna. Men transorna föll tittarna i smaken och fick kvällens näst högsta telefonpoäng.

Låten har satt sig som klister och framträdandet var en perfekt avvägning mellan drag och folkpark. Bland finalens kortkorta klänningar och djupa urringningar var After Darks lek med könsroller definitivt inte något av de mest utmanande bidragen.

Definitivt barnvänligt.

Till finalen hade explosionerna blivit fler och större. De kortkorta kjolarna hade blivit kortare, urringningarna djupare. Men bakom den glittriga ytan fanns ett av de starkaste startfälten i den svenska Melodifestivalens historia.

13 174 personer följde galan i Globen och det var tydligt vilka som var deras favoriter. Så fort Lena Philipsson fick en ny tolvpoängare vrålade publiken medan de genomgående låga poängen till E-type ledde till ett missnöjt sorl med ett och annat utrop.

Eurodiscokungen fick, trots superlåga vinnarodds, nöja sig med en femteplats.

Sveriges Television har fått in en ny fullträff med Melodifestivalen. Om inte annat visar telefonröstrekordet på 1,4 miljoner samtal det.

Efter förra året var det svår att tro att konceptet med fyra deltävlingar skulle bli ännu framgångsrikare, men tävlingen har blivit en riksangelägenhet utan proportioner.

När deltagarna tågade in till finalen som om de var OS-deltagare var det en talande bild för vilket tv-monster Sveriges Television och andra medier lyckats skapa tillsammans.

Då var det befriande med satirgänget REA:s ganska elaka artistpresentationer under programmet.

De handplockade jokrarna blev ett lyckokast för Sveriges Television.

Årets tävling visade att det definitivt är en fördel att vara en etablerad och rutinerad artist.

Frågan är hur artisterna resonerar nästa år. Att inte gå vidare till finalen har blivit en prestigeförlust som gör att det kan bli mer att förlora än att vinna på att ställa upp nästa år.

Med en rolig och avslappnad Peter Settman i spetsen har programledartrion skött sin uppgift med den äran utan att sätta sig själva i centrum framför artisterna.

Om inte förr så efter årets Melodifestival är det dags att sluta att tala om att det är låtar och låtskrivare som tävlar.

Med Shirley Clamp som lysande undantag var det de kända artisterna som tog sig till final. Och till slut var det erfarenhet, en spektakulärshow och utstrålning som fällde avgörandet. (PM)


Resultatet i Melodifestivalen

1. Lena Philipsson: "Det gör ont", 232 poäng.
2. Shirley Clamp: "Min kärlek", 174 poäng.
3. After Dark: "La dolce vita", 156 poäng.
4. Petra Nielsen: "Tango! Tango!", 151 poäng.
5. E-type: "Paradise", 75 poäng.
6. Fame: "Vindarna vänder oss", 66 poäng.
7. Sara Löfgren: "Som stormen", 52 poäng.
8. Sandra Dahlberg: "Här stannar jag kvar", 19 poäng,
9. Andrés Esteche: "Olé olé", 14 poäng.
10. Hanson, Carson & Malmkvist: "C'est la vie", 7 poäng.


TORBJÖRN IVARSSON
KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons