Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lé Betre hittade atmosfären

/
  • Lé Betre släpper sitt album Melas, som de spelade in i Söderhamn för drygt ett år sedan.

Det är äntligen dags för Lé Betre att släppa sitt debutalbum. I morgon finns det tillgängligt digitalt och på vinyl och på lördag firar de med konsert i Stockholm. DT Nöje träffade två av medlemmarna för att ta reda på mer.

Annons

Bluesiga Leksandsbandet Lé Betre gick ner till den lokala pizzerian och köpte på sig en massa pizzakartonger. Bra att ha när flera hundra vinylskivor ska packas på ett säkert sätt och postas till väntande fans.

– Det är många som har beställt den, säger Anders Westman.

Albumet Melas spelades in för över ett år sedan och nu är det äntligen dags att släppa det. Releasefest blir det på Copperfield i Stockholm. De har spelat där tidigare och det var också där som de träffade Henrik Gennert, som till slut kom att mixa skivan första gången.

– Det känns som om vi sluter en cirkel. De erbjöd oss att ha releasen där och det känns bra att ha det. Det åker både mycket folk härifrån Dalarna dit och så är det många som vill se oss i Stockholm.

Från början tänkte de mixa skivan själva, men är glada att de överlät saken åt Henrik Gennert.

– Han har lyft fram rum och rymd. Vi har nog varit mer atmosfäriska själva jämfört med tidigare också, men han har lyft fram det ännu mer, säger Marcus Jonsson.

– Det är inte lika torrt som förut, med bara fyra instrument rakt upp och ner, säger Anders Westman.

Titeln på skivan är en anspelning på grekiskans mélaina chólos, som betyder svart galla. Enligt den tidens sjukdomssyn så orsakade en obalans i kroppens vätskor där svart galla dominerade ett tillstånd av melankoli.

– Det gäller att ha sina vätskor i balans, säger Marcus Jonsson.

Omslaget är gjort av designerna på Thieves of Tower, som bor i North Carolina, USA. Bandet tog kontakt med dem för något år sedan och tycke uppstod.

– De gjorde det gratis. Vi vill hitta folk vi kan göra saker tillsammans med, snarare än betala en massa pengar till varandra. Om de behöver musik till ett projekt så får de det av oss. Och vi har lovat att komma dit och spela någon gång, säger Anders Westman.

Under året som gått sedan de spelade in skivan så har de spelat live en hel del och skrivit lite nytt material. Fast många i Dalarna har undrat om de fortfarande var aktiva.

– Folk har tyckt att det varit så tyst om oss, men vi har spelat mer utanför länet.

Det är på scenen som bandet kommer till sin rätt.

– Målet är att låta bättre live än på skiva och ska man fatta grejen så ska man nog se oss. Det behöver jag själv göra för att fatta, säger Marcus Jonsson.

Efter sommaren ser det också ut som om det blir en turné i Europa, i Spanien och Portugal.

– Jag bävar för det, jag tycker inte om att resa. Jag vill helst vara hemma, säger Marcus Jonsson.

– Fast det blir ju bra när man väl gör det.

Annons