Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LCW - ett genombrott i möbelbyggandet

Annons

Varje situation kräver sin lösning. Detta fick makarna Charles och Ray Eames erfara under det andra världskriget, då de som unga formgivare sattes i det amerikanska försvarets tjänst.

Deras uppgift var att försöka hitta enkla och effektiva lösningar att spjäla benfrakturer på skadade och sårade soldater.

Resultatet blev en maskin, eller ett verktyg, som Charles och Ray Eames kom att kalla The Kazam Machine - en maskin som formpressade plywoodskivor i tre dimensioner till ett häftigt oväsen som just lät som "kazam".

På detta vis lyckades makarna Eames tillverka en slags benspjäla som såg ut ungefär som ishockeyskyddet Dubbelnisse.

Detta fick de användning för några år senare, när Charles och Ray började skissa på en möbelserie i formpressad plywood.

Krigsslutet hade tvingat fram en ny politisk situation i världen, och från amerikanskt håll var det plötsligt angeläget att framhålla den amerikanska livsstilen.

På Museum of Modern Art i New York genomfördes den ena efter den andra av utställningar och presentationer av nya amerikanska möbeldesigners - bland annat utställningen "New Furniture Designed by Charles Eames" 1946.

Det var på denna utställning som stolen "Lounge Chair Wood" visades för första gången. Något av sensation på den tiden, eftersom LCW var den första möbeln någonsin som tillverkats i tredimensionell formpressad plywood.

Kazam!

PATRIC MOREAU

Mer läsning

Annons