Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt rosaskimrande

Annons

Tonårsbruden Anna Coleman har det inte lätt. Med en lillbrorsa som retas och en mamma som inte fattar ett schmack. Dessutom är hon käääääär i Jake som knappt vet vem hon är och har extremt jobbiga studieproblem med en engelsklärare. Och så en dag, som om det inte räckte med elände, händer någonting överraskande och snudd på svartmagiskt som välter hela tillvaron än mer.

Efter första kvarten är det oerhört frestande att avfärda den här tonårsrullen från Disney som ytterligare en i en lång, lång rad menlösa komedier med rosa skimmer. Det är faktiskt också, om sanningen ska fram, en ganska menlös komedi vars final definitivt skimrar i rosa. Freaky Friday har dock Jamie Lee Curtis. Och ett gäng scener prima situations- och förväxlingskomedi. Förmildrande omständigheter som lyfter hela anrättningen ett snäpp över grötstadiet.

Jamie Lee Curtis spelar den jobbiga, strikta morsan Tess som trots att hon arbetar som pskykoterapeut inte kan förstå varför dottern envisas med att vilja lira rockgitarr och träffa killar. En kvinna mitt i mogenlivet som, tre år efter det att pappan i familjen dött i olycka, är på väg att gifta om sig.

Nya tweenstjärnan Lindsay Lohan spelar Anna, tonårsdottern som trots diverse piercade navlar och rockdrömmar är så snäll, så snäll innerst inne.

Hon vill bara ha kärlek och respekt. Precis som sin mor.

Mor och dotter förstår inte varandra, men tack vare ett lätt bisarrt och smått rasistiskt deus-ex-machina-trick på en kinakrog tvingas de krypa in under skinnet på varandra. Bokstavligt talat.

Deras själar byter kropp. Mor blir dotter, dotter blir mor.

Ni förstår säkert själva på ett ungefär vad det innebär i form av yrkesmässiga och skolrelaterade förvecklingar när mor och dotter tvingas spela varandras roller.

Hade det inte varit för Jamie Lee Curtis och ett antal förmildrande välskrivna och skojiga scener så hade den här filmen bara varit smetig, pinsam, platt och förfärlig. Men som nu ändå innehåller tillräckligt mycket komiskt lättgodis för att höja sig ett snäpp över många andra Törnrosakräkliga tonårsfilmer.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons