Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låten ÄR bra

/
  • Rätt låt och rätt artist. Visst var det på sin plats att det blir The Ark som åker till Helsingfors i maj och tävlar i Eurovision songcontest.
  • Prinsessa? En rikitga Askungen är värd mer än de ynka fyra poäng som den kräsna juryn gav Marie Lindberg.
  • Rätt låt och rätt artist. Visst var det på sin plats att det blir The Ark som åker till Helsingfors i maj och tävlar i Eurovision songcontest.

Annons

Melodifestivalfinal – attans vilken rysare det är ändå. Visst har jag stundtals varit både gnällig och nitisk i mina krönikor men sammanfattningsvis måste jag medge att livet faktiskt kryddats med lite extra helgspänning de senaste veckorna .

Även om finalen i Globen inte bjöd på några riktiga överaskningar så räckte det för att nagla fast mig i soffan på lördagskvällen.

Artister, journalister, jurymedlemmar och så svenska folket, alla var överens om att glittergossarna från Rottne skulle upp på schlagertronen och där hamnade de förstås också till slut.

Låten ÄR bra och The Ark är lagom originella i tider då vindarna blåser gamla konservativa schlageridéer allt längre bort från Eurovision songcontest. Det kommer att gå prima i Helsingfors!

Men hörni, har ni tänkt på hur det skulle vara om Melodifestivalen tog slut i och med finalen i Globen? Då kunde vi kort och gott rösta fram den låt eller den artist som vi gillade mest. Ingen hänsyn till vilken musik greker, finländare eller malteser råkar gilla för tillfället och inget snack om att hitta en låt som "representerar Sverige", eller vilken scenshow som går bäst hem i Europa.

På min fantasiprispall skulle jag då placera The Ark som trea, Sarah Dawn Finer som tvåa och så skulle jag putta upp Marie Lindberg på tronen. För det är väl där Askungen egentligen hör hemma?

Trying To Recall är ingen schlager. Marie Lindberg är ingen stark sångerska. Men det är kul med sagor (oavsett om de är svt-regisserade eller ej). Jag skulle lätt offra några starkare melodier för att få vara med när publiken på amerikanskt romcom-manér långsamt applåderade fram skolfröken-Marie som vinnare.

Nåväl, själva idén med Melodifestivalen är ju att vi ska ut och möta kompisarna i Europa (har i och för sig aldrig fattat den där omfamnande gemenskapen i just tävlingsmomentet, men okej) och då får man tänka ett steg längre. Precis så gjorde svt:s kräsna jury och precis så gjorde svenska folket. Men de sistnämnda förstod åtminstone att en askungesaga är värd mer än fyra ynkliga poäng!

  • Fakta/Resultat i Melodifestivalen

(Juryrösterna + tittaromröstningen inom parentes)

1. The Ark: "The worrying kind" (116 + 132) 248

2. Andreas Johnson: "A little bit of love" (101 + 88) 189

3. Måns Zelmerlöw: "Cara mia" (61 + 110) 171

4. Sarah Dawn Finer: "I remember love" (78 + 44) 122

5 Marie Lindberg: "Trying to recall" (4 + 66) 70

6. Sonja Aldén: "För att du finns" (40 + 22) 62

7. Sanna Nielsen: "Vågar du, vågar jag" (33 + 11) 44

8. Sebastian: "When the night comes falling" (39 + 0) 39

9. Anna Book: "Samba sambero" (1 + 0) 1

10. Tommy Nilsson: "Jag tror på människan" (0 + 0) 0

Mer läsning

Annons