Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss slippa Christer Björkman

Annons

Jag säger det direkt så ni vet var jag står: att se tårögda artister ställa sig upp i ett regn av paljettströssel och höja armarna i segergest funkar en, på sin höjd två gånger.

Hissa eller dissa Melodifestivalen!

Men att låta tv-publiken bevittna detta, en, två, tre, ja till och med ännu fler gånger under en och samma deltävling vattnar liksom ur hela grejen.


När SVT med Christer Björkman i spetsen nu har bestämt sig för att krama ur maximalt med underhållning ur schlagerkonceptet så räcker det alltså inte med fyra deltävlingar i stället för, som förr, en svensk tävling och sedan själva Eurovision songcontest.

Nej, för att skapa så många spänningsmoment som möjligt (och få in så mycket telefonröstningspengar som det bara går?) så består dessutom varje deltävling av två omröstningar. Resultatet blir att hälften av alla artister får minst en möjlighet att ställa sig upp med tårar i ögonen och höja armarna i segergest under schlagerfesten. Ja, ni förstår. Det håller på att balla ur helt enkelt.

Bortsett från det så var väl första deltävlingen i Jönköping inte så pjåkig. Debuterande Kristian Luuk klarade programledarrollen skapligt. Lite trött blev jag när man även i år bestämt sig för att köra självironiska återblickar på programledarens karriär (alla minns väl Lena Ph och mickstativet förra året?) men när sångtävlingen väl var igång så gick det okej.

Plocka bort Christer Björkman från tv-kamerorna. Punkt.

Hur var det med låtarna då?

Överhuvudtaget var det inget starkt startfält. De låtar som gick vidare är inga schlagervinnare i mina ögon och jag skulle gärna byta ut Anna Books bidrag mot Andersson och Gibsons Anything but you som visade sig vara ett riktigt trevligt litet countrydoftande bidrag. I övrigt kan man ju undra hur det gick till när Addis Black Widdow kom med i festivalen? Var det verkligen någon som lyssnade på låten innan den fick klartecken?

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons