Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läs detta och häpna

Annons

Litteratur | Roman
Allt går sönder
Chinua Achebe
övers. Ebbe Linde
Tranan


Okonkwos namn var känt i alla nio byarna och vida däromkring.

Så förrädiskt enkelt inleder nigerianen Chinua Achebe romanen Allt går sönder från 1958. Denna moderna klassiker finns nu åter tillgänglig på svenska i Ebbe Lindes alltjämt gångbara, men lätt retuscherade, översättning.

Bestämningen "alla nio byarna och vida däromkring" säger inte så mycket geografiskt men sätter desto mer precist fingret på den tidsmässiga, sociala och kulturella värld som utgörs av området Umuofia och som strängt taget är Okonkwos hela universum.

Ja, i alla fall tills missionärerna och kolonisatörerna så att säga vidgar perspektiven och för alltid krossar Igbofolkets flertusenåriga stamsamhälle, i vad som i dag kallas Nigeria.

Allt går sönder är den afrikanska litteraturens i särklass största och kanske viktigaste klassiker. Delvis för att Achebe så konsekvent gestaltar kolonisationens brutala kraft - utifrån de koloniserades perspektiv. Han är en av de första författarna som ger förlorarna en röst i den gradvisa, obönhörliga transformationen av ett isolerat, traditionellt stamsamhälle till en sönderbruten, så kallad fri och modern värld.

I takt med att de brittiska missionärerna, senare militärerna, lägger beslag på Igbofolkets land och medvetande, tvingas Okonkwo inse att hans tid, ja, hela universum, är förbi.

Med sin finstämda, lätt ironiska och precist realistiska stil lyckas Achebe med mycket lika smärta som fascination gestalta en människa, en stam, ett folk, en kontinent och en epok. Läs och häpna.

ÖRJAN ABRAHAMSSON

Mer läsning

Annons