Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Forssell - Akademieledamot och schlagervinnare

/
  • Melodifestival. Lars Forssell skrev den berömda textraden
  • Med Lill-Babs. Lars Forssell skrev texter till en krogshow med Barbro
  • Lars Forssell var en central person i svensk kultur- och nöjesliv under många årtionden.  Foto: Ola Torkelsson

Annons

Lars Forssell avled på torsdagen, 79 år gammal. Han var poet, dramatiker, kritiker, visdiktare, schlager- och revykung. Lika passionerad och produktiv och lika hemtam i Svenska Akademien som på showkrogen Hamburger Börs.

Redan med sin lyrikdebut Ryttaren år 1949 rörde den brådmogne 21-åringen Lars Forssell om i svensk litterär tradition.

- Lars Forssell var en av de viktigaste 50-tals författarna. Han bröt med det högtravande litterära och vidgade det språkliga registret. Man kan säga att han tog ner litteraturen till en rimlig nivå.

Det säger författaren Jan Arnald, eller Arne Dahl, som är det namn han använder som deckarförfattare. Han har skrivit om Lars Forssell för Svenska Akademien och ser honom som en förebild just för hans vilja att rasera konventioner och kombinera stilnivåer.

- Han lyckades bryta sig igenom de ganska maffiga barriärerna mellan populär- och finkultur och bli accepterad i alla läger.

En bedrift som få lyckats med och som ständigt, senast i höstas, givit bränsle till nya kulturdebatter.

- Lars Forssell var före sin tid. Till skillnad från den föregående generationen med Artur Lundkvist till exempel som verkligen drog en tydlig skiljelinje mellan det fina och det populära.

Innebar det att Lars Forssell var en främmande fågel i Svenska Akademien?

- Det får man nog säga. En Nobelpristagare som Dario Fo, en lustspelsförfattare även om det är på hög nivå, hade nog inte fått något pris annars. På Nobelprisnivå har Forssell nog betytt en del för att tillåta läsbara och folkliga författare.

Fanns det något Lars Forssell inte gjorde?

- Han var inte romanförfattare. Han skrev aldrig någon sammanhängande litterär prosatext.

Samtidigt, påminner Jan Arnald, får man inte glömma att Forssells bas alltid var finlitteraturen.

- Han var en väldigt lärd poet. Men han ville inte att det skulle vara ett fåtal förunnat, kulturen skulle vara för alla.

I enlighet med den devisen sågade Lars Forssell Birgit Nilsson, som han ansåg var divig, efterlyste en "folkets opera" och hyllade Barbro "Lill Babs" Svensson.

Bland annat skrev han texter till en krogshow till "Lill-Babs" 1980 och byggde upp ett nära vänskapsband med den folkkära artisten.

Barbro "Lill-Babs" Svensson orkade på torsdagen inte kommentera Lars Forssells död.

- Han betydde ju oerhört mycket för mamma på så många olika sätt. Men hon orkar inte prata om det här. Hon får gå in i sorgen istället, säger hennes dotter Malin Berghagen till TT Spektra.

Lars Forssell är även den enda ledamot av Svenska Akademien som vunnit Melodifestivalen. 1973 skrev han den berömda textraden "Dina bröst är som svalor som häckar till låten "Sommaren som aldrig säger nej". Göran Fristorp och Claes af Geijerstam sjöng låten som vann tävlingen och kom femma i schlager-EM.

Duon var mycket imponerade av att få arbeta med en akademieledamot.

- Vi tyckte att texten var jätteball, men kunde inte förutse reaktionerna eller att den skulle ha den minsta chans att vinna. Men många kommer fram i dag och säger att det var en jättebra låt. Ibland måste det sjunka in, säger Göran Fristorp till TT Spektra.

Vad har låten betytt för dig?

- Ofta är låten bättre än texten eller tvärtom, men i detta fall var det ett bra äktenskap. Den har påverkat mitt liv enormt. (TT Spektra)

Lisa Boda

Anna Hedlund

Mikael Forsell

Fakta: Lars Forssell

Född: 14 januari 1928

Bosatt: Stockholm

Ledamot av Svenska Akademien på stol 4 sedan 1971

Debuterade som poet 1949 med diktsamlingen "Ryttaren"

Debuterade som dramatiker 1953 med "Natten som tillhörde mina bjällror"

Andra verk i urval: "Chaplin" (biografi, 1953)"Snurra min jord" (vissamling, 1958), "Christina" (pjäs, 1968, som blev opera, 1986), "Show" (pjäs, 1971), "Nedslag" (essäsamling, 1969), "Sommaren som aldrig säger nej" (schlagertext, 1973), "Tango" (svenska tolkningar av argentinska tangomelodier, tillsammans med Sven-Bertil Taube, 1990)

Har bland annat tilldelats: Evert Taube-stipendiet (1966), Bellmanpriset (1981), Pilotpriset (1992), Litteris et Artibus (1993) och Svenska Akademiens nordiska pris (1998)

Källa: Svenska Akademien, Myggans nöjeslexikon, Nationalencyklopedin.

Mer läsning

Annons