Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längtar bort från glesbygden

Annons

I 6 points står unga tjejer och deras vänskap i centrum. Tuffa men innerst inne osäkra Michelle, lugna Petra och godtrogna Anna bor i en svensk småstad. De har hängt i hop sedan de var små men när de nu ska ta steget in i vuxenvärlden sätts deras vänskap på prov. Rollen som den överbeskyddande Petra, som driver kafé och har fast förhållande, är Erica Carlsons första stora roll på bioduken sedan hon spelade Alexandra Dahlströms storasyrra och blev eftertraktat aurografjägarbyte.

- Det är alltid för jävligt att se sig själv, säger hon direkt efter att ha fått premiärse filmen. Men det gäller att försöka se det från ett större perspektiv och då tycker jag att det är en ganska söt film.

Filmen har undertiteln "en liten film om stor vänskap" och det var också historien om kvinnlig vänskap som fick filmens regissör Anette Winblad att fastna för manuset.

- Jag gillade att man ville visa att tre tjejer faktiskt kan vara kompisar. Ofta är det precis det motsatta man får se på film. Dessutom hade jag inte sett så mycket film om tjejer i den här åldern. Som ska sköta vuxenlivet fast man inte alltid är mogen för det.

6 points är Winblads debut som långfilmsregissör. Hon hoppas att även killar ska se filmen, trots att det är en film om tjejer och deras kamp med graviditet, fylla, Viktväktarna, otrogna killar och svikna löften.

- Jag har sett många bra filmer med killar i huvudrollen. Vill man veta mer om hur tjejer pratar när de är ensamma ska man verkligen se den. Det är en chans att titta genom nyckelhålet.

Efter succén med Fucking Åmål hoppade hon av gymnasiet och sedan dess har hon debuterat som programledare i ZTV:s TV-huset, läst på Kulturamas teaterlinje och agerat i några kortfilmer. Men på bioduken har man bara kunnat se henne i skräckfloppen Camp slaughter som kom förra året.

Förhoppningsvis kan nästa jobb sätta ny skjuts på skådespelarkarriären. I augusti börjar inspelningen av Tjenare kungen, Ulf Malmros nya film om ett tjejgäng som startar ett punkband i 80-talets Göteborg. Erica Carlsons roll? Storasyster. (PM)

ANNICA GOLDHAMMER

Mer läsning

Annons