Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång dags färd mot spelning

Annons

Åt Rättvik far vi inte av princip, sade Åke Wänn.

Men det var bara snack, som så mycket av den tuppfäktning som pågår mellan byarna i Dalarna.

Svärdsjöspelmännen klättrade snällt upp i bussen, men de markerade sin etniska tillhörighet i första uppförsbacken genom att ta en liten hutt ur pluntan som gick runt.

Detta är en sed som har att

göra med att spelmannen Swess Jan bodde vid första uppförsbacken från Svärdsjö om man for åt Faluhållet, ovanför bystugan i Bengtsheden. För att hedra honom tar man en "första frukost" och det rinner så mycket lättare när det är motlut.

Viss spritromantik får man stå ut med på spelmansresa, ofta är det mer de stora gesterna än de stora klunkarna som räknas och långt ifrån alla dricker.

- Vi ska ju spela i kväll, och det spelar roll, påpekade Åke.

06.25 var det i alla fall pluntdags. Om man far från Falun till Röros så är det första tydliga motlutet vid Grycksbo. Svärdsjöspelmännen hedrade Swess Jan och Alf Tangnäs fullföljde en annan tradition genom att ta upp psalmen Morgon mellan fjällen, som brukar sjungas av arrangörerna under folkmusikfestivalen, varje morgon i lägre tonarter.

Inte heller denna morgon svingade sig sångarna upp i några sopranhöjder. Bland brummande bussresenärer fanns förutom 17 medlemmar i Svärdsjö spelmanslag, festivalfolk, musiker, med flera.

I höjd med Garsås hittade Åke sin halmhatt i portföljen. Han visade också upp en ny skiva, Wänn med vänner.

Laget spelar också in en cd för att fira jubileumsåret. Den ska vara klar till majstångsresningen vid Gammelgården i Svärdsjö. Det är ett bra tillfälle, för Svärdsjöborna är lite svårflörtade, spelmännen är inte så självklara i sin hemsocken. Varför? Tja. Kanske har de varit lite rätlinjiga och tråkiga genom åren, kanske är det för att dragspelstraditionen är stark, kanske är det för att få dansar.

Sedan 1952 har spelmanslaget i alla fall spelat på, och till midsommar är det cd-släpp med låtar från Svärdsjö socken, själva kärnan i lagets låtskatt.

Tidigare har laget spelat in skivor med danslåtar efter Vilhelm Hedlund i Enviken och diverse låtar från hela 0246-området.

- Vi tar hand om våra låtar, det är ju bara vi som spelar dem, säger Karin Thörn.

I härliga Härjedalen ligger årets Callcenter-kommun kan vi läsa på en skylt när vi rullar in i Sveg. Efter kaffe, semla eller ansjovissmörgås samlas vi utanför bussen.

- Vill du bli omvald, Marianne, undrar Ulla-Britt Johansson och Kalle Rapp som just kommit på att de sitter i valberedningen.

Årsmöte stundar, i föreningen finns 90 medlemmar, varav omkring 35 är aktiva och träffas varannan fredag i Bengtshedens bystuga för att öva. Knappt hälften av spelmännen kommer från Svärdsjö.

Sommarspelningar i Svaben och Bingsjö kan samla uppemot 50 spelmän, men annars är det alltifrån tre-fyra, sju-åtta till 30 som ställer upp, det beror på om det är kulturministermöte eller fäbodgudstjänst.

Svärdsjö spelmanslag är ett av de mest anlitade, de har ett 50-tal spelningar per år.

- Ekonomin brukar gå jämnt upp, men vi får betala resan själva, säger Sven Jansson och funderar över om han är revisor eller bara suppleant.

10.08 - Är vi här? undrar Åke som är spelledare, men helst vill slippa ansvaret för att alla är med på bussen.

Någon resa per år brukar det blir för spelmanslaget. Gänget har bland annat varit i USA, Laos, Ungern och Finland. Nu är det alltså dags för Röros i Norge.

De ser fram emot kvällens dansspelning.

- Vi har jobbat mycket med hur man spelar till dans. Det handlar mycket om bra kommunikation med varandra och med dansarna, säger Karin Thörn. Att hålla konsert för sittande publik är svårare, men helt möjligt.

Karin, Åke och Kalle Rapp funderar kring sitt spelmanslag. Det är en allomfattande och demokratisk grupp. Alla typer av människor är med, ofta flera generationer, i Svärdsjölaget är folk mellan 13 och 78 år gamla.

- Vi ställer inga krav, folk får själva avgöra vad de klarar, säger Karin. En del uppfattar oss som röriga, men vi kan skärpa oss när det krävs.

10.20 tar Sven Jansson fram fiolen och spelar Flodalåtar tills Lars Hökpers och Alf Tangnäs inte kan hålla fingrarna i styr längre.

Andra hänger på.

12.05 passerar vi Funäsdalen, då har Flospelet fått ge vika för låtar från 0246-området. Bingsjöpolskor, och Envikenlåtar ljuder när Svärdsjöspelmännen fått upp sina fiollådor. Det blir trångt att stråka mellan sätena.

12.25 firar fiolisterna gränsöverträdelsen med en norsk schottis, och så passerar bussen Brekken med en reinländer från orten, och sjön Röragen hedras med en vals. Det finns en låt för varje ställe på vägen.

13.15 landar vi på Quality Hotel, tji fick vi för norska översättningar. Hit har alltså Falu folkmusikfestival utlokaliserat Norrsken förra helgen, för att locka fler norrmän till denna branschträff för folkmusiker.

- Vi är här för att spela till dans och ha kul, säger Åke som ser fram emot att träffa Glåmos spelmanslag igen, Glåmos har samma geografiska förhållande till Röros som Svärdsjö har till Falun. Åke Wänn vill få till ett utbyte.

17.00 är det träning inför spelningen. Några har sovit, andra har vandrat i vackra Röros. Alla är hungriga. Lite småsurt är det.

21.19 står de då äntligen på scen, dräktklädda och mätta. De drar i gång med en Vilhelm Hedlund-låt. Inför andra schottisen lockar Åke med en gratis cd för dem som dansar först. Det får fart på paren. Dansgolvet fylls på och det hörs att spelmännen trivs. Bra riggat ljud och spelglädje ger drag under sulorna.

Sedan fortsätter spelet, i receptionen, på rummen, i konferenslokalerna, men när bussen går hem på söndagen så är det vilodag, till och med för spelmän.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons