Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Landstingsstyrelsen inte så kunnig"

Annons

Priskommitténs ordförande Staffan Nilsson (s) försvarar dagens arbetssätt.

- Landstingsstyrelsen är inte så kunnig i kulturfrågor, säger han.

Nilsson är inte överraskad inför kritiken mot kulturpristagaren, men han är trygg i att Peter Johansson är ett bra val.

- Han har ett tydligt nationellt erkännande. Det visar inte minst vad som står om honom i Sveriges Allmänna Konstförenings årsbok.

Nilsson påminner om att Johansson är kritisk till delar av sin uppväxt. I broschyrer och annorstädes skildras Dalarna som något närmast idylliskt.

- När Johansson berättar om hur han minns midsommarfirandet när han var barn talar han om fylla och bråk. Det är en annan verklighet. Att peka på sådant är konstens roll. Den kan vara både brutal och vacker. Helst ska den träffa som ett slag i magen, säger Nilsson.

Han tror inte att de som nu högljutt protesterar verkligen sett exempel ur Johanssons konstnärsskap.

Nilsson anser att han i sin föredragning för landstingsstyrelsen gick in på det mest kontroversiella i Johanssons konstnärsskap. Han tycker att det är rätt att frågan om vem som ska få kulturpriset bereds av en kommitté.

- Den är parlamentariskt tillsatt. Vi har talat med kollegor i våra partigrupper om kandidaterna. Men vi har inga protokoll utan bara personliga minnesanteckningar, för det står i vårt uppdrag att vi ska arbeta på ett förtroligt sätt.

- Alternativet vore en tjänstemannaberedning, men då skulle det ju inte finnas något politiskt inflytande och det blir svårt att dryfta för och emot kandidater helt offentligt. Det här är svåra överväganden.

- Landstingsstyrelsen består av politiker som är kunniga och intresserade av hälso- och sjukvård. De är inte så kunniga i kulturfrågor.

- Det fanns ledamöter som gjorde en markering när pressen kom till sammanträdeslokalen. De ansåg väl att det gynnar dem och det får man acceptera.

- Men det är så dags nu att protestera mot kulturpristagaren. Ordet var ju fritt i landstingsstyrelsen, säger Nilsson.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons