Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsmiljoner till museet

Annons

Landstinget är berett att satsa 10 miljoner kronor på Dalarnas museum.

Om det trillar in det dubbla i form av EU-pengar.

- Det har under en lång följd av år funnits behov av investeringar i museet. Om man ska få EU-pengar handlar det om nu eller aldrig, säger landstingsrådet Alf Johansson (s).

Tanken är att Dalarnas museum för drygt 50 miljoner kronor ska få en helt ny planlösning och ett delvis nytt innehåll.

Målet är, bland annat, att Dalarnas museum ska nå nationell status som Folkkonstens museum, och utvecklas till ett av Dalarnas viktigaste besöksmål.

Mest pengar, 20,8 miljoner kronor, hoppas museet på från EU:s strukturfonder. Men för att kunna ha en chans att ta hem dessa pengar är medfinansiering från landstinget en absolut förutsättning. Falu kommun förväntas bidra med 1,5 miljoner kronor.

Landstingsstyrelsen beslutade i går att ställa upp med max tio miljoner kronor, fördelat på fyra miljoner under 2005 och sex miljoner 2006. Kristdemokraterna och moderaterna reserverade sig mot det beslutet. Det blir landstingsfullmäktige som slutligt avgör frågan.

- Om museet inte får så mycket som man hoppas från strukturfonden, minskar också vår medfinansiering. Om strukturfonden bara skulle gå med på tio miljoner, blir det bara fem från landstinget, säger Alf Johansson.

Har landstinget råd att satsa 10 miljoner kronor?

- Det kan vara dyrt att vara fattig. Om vi inte investerar pengar är risken den att vi slänger bort den kapitalinvestering som vi tidigare gjort. Som sagt, museet är i behov av investering och nu finns ett bra tillfälle att kunna få del av EU-pengar.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons