Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landskap hitom och bortom

Annons

På sitt eget sätt kommenterar Michael Söderlundh den mänskliga existensens villkor, underfundigt och lite gåtfullt undanglidande. Jord och himmel tilldelas samma dignitet i målningarna i Borlänge biblioteks konsthall. Landskapet är gränslöst och rymmer allehanda platser mellan hitom och bortom.

Moln kan glida in som en vägg eller ta plats som en marmorvit torso i scenografin.

Scenerierna växlar med livets på en gång svindlande och banala ingredienser. Det kollektiva minnet, som är titeln på en av bilderna, rör sig fritt i tid och rum. Ett Syndafallslandskap med frestelser och drömsyner i Hieronymus Boschs anda tornar upp sig på fondväggen och nära intill lockar två små läckra motiv, ett i blått och ett i rött, med golfbanelandskapets välformade hål.

När en mild ironi blandar sig i det poetiska fabulerandet betyder det oftast att vår tid trängt sig på med sin anonymitet och upplevelsejakt.

Målningen Den andra gäspningen är ett humoristiskt nedslag i det offentliga rummet, där varje individ omedvetet korsar de andras väg, helt uppfyllda av sig själva och inte sällan med en mobil klistrad mot örat.

Michael Söderlundh-uppvuxen i Leksandsbyn Västanvik- återvänder emellanåt till Siljans natur i lyriska och lite vemodsgrå akvareller. Kanske är det där han hittat de spräckliga Nyckelblomster han avbildat så nära och ömsint.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons