Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landets polskedansare i Orsa

/

Annons

Polska är en uråldrig, roterande tretaktsdans. Polska har dansats i Sverige i många hundra år. Dansen kan i sin ursprungliga form spåras ända till medeltiden och var spridd i hela Europa. I vår tid är den utplånad på de flesta håll men finns kvar Skandinavien och inte minst i Sverige.

Musiken är nog punkt ett i polskans överlevnadshistoria. Den magiska tretaktsmusiken lever i en oerhört rik gehörsburen spelmanstradition, som har förmedlats från generation till generation. Låtar som har spelats eller trallats och lockat till dans. Punkt två är att det funnits människor som inte kunnat sitta still när de hört denna musik. Som har lärt sig dansen av de som kunnat och lärt ut den vidare i sin tur.

Att Polskan överlevt och fortsatt leva är till stor del också två dalkarlars förtjänst - skolläraren Johan Larsson, Gagnef och riksspelmannen Ingvar Norman, Säter.

För 60 år sedan, 1947, gjorde de sin första dansuppteckning. Det var polska från Orsa som blev nummer ett i en lång rad polskor och gammaldansvarianter och som inledde ett stort forsknings- och uppteckningsarbete. Förutom de båda dalkarlarna var också jämtlänningarna Göran och Inger Karlholm, Oviken starkt engagerad i sökandet efter de gamla danserna.

Tack vare dem har vi idag ett hundratal dansbeskrivningar från många olika landskap.

Sedan 1933 hade det funnits ett Zornmärke i silver och titeln riksspelman att erövra för spelmän. På 1960-talet föddes tankar på att åstadkomma något liknande för dansare. Polskdansmärket instiftades för att "stimulera intresset för, samt trygga bevarandet av, Svenska polskdanser". Den första uppdansningen för polskmärke hölls 1969 i Rättvik då 42 dansare fick bronsmärke. Sedan dess har sammanlagt 1 551 bronsmärken delats ut. Så småningom tillkom ett silvermärke och tre inteckningar i stort silver.

Arrangemanget som hålls växelvis i Dalarna och i Jämtland samlar ett stort antal genuint intresserade deltagare från hela landet första helgen i augusti varje år. Även internationellt finns ett livaktigt intresse för svensk traditionsdans. Till årets uppdansning kommer deltagare från de nordiska grannländerna, från Frankrike och ända från Japan och USA.

Drygt femtiotalet par är anmälda till torsdagens kurs och sedan är det dans i dagarna tre. Cirka 150 par kommer att dansa upp för diplom och märken i olika valörer. Här finns med andra ord goda möjligheter för den som vill se polskedans.

En rad spelmän står för musiken till de som dansar upp och till dansen på kvällarna. Från Dalarna: Mats Wallman, Olle Wallman och Thomas Westling. Från Bohuslän Lennart Mellgren och Ingvar Strömblad. Från Jämtland/Härjedalen Jeanette Gabrielsson, Elisabeth Wallin och Anders Wedlund.

Lördagens danskväll lockar ofta även en hel del lokal publik. I år inleds lördagskvällen med uppvisning av historiska danser i tidsenlig kostymering. Det är tjugoårsjubilerande Dansgrupp Stockholmia som med drygt tjugotalet dansare tar oss med till 1898 års nöjen och framför tre fransäser. Publiken kommer att få prova på en av dessa, på sin tid omåttligt populära, sällskapsdanser. Pianisten Sten-Axel Julin och riksspelmannen på fiol, Tony Wrethling står för musiken.

Efter dessa inledande tablåer är spelmännen i Ôj Pojkar från Rättvik engagerade för att öka trycket på dansgolvet.

BEBS REYBEKIEL

Fakta: Polskamärket

Uppdansningen är ingen danstävling. Dansarna ska utföra dansen så nära beskrivningen som möjligt. Tre särskilt utvalda, mycket kunniga dansare utgör den bedömningsnämnd som bedömer dansarna med hänsyn till stil och rytm, skicklighet och inlevelse, svårighetsmoment och samdansning.

Det finns för närvarande 104 danser, poängsatta efter svårighetsgrad. Vägen till stort silver är minst fem år lång och innebär att dansaren lärt in minst 24 och visat upp minst 18 danser.

Valörerna är följande: Bronsmärke, silvermärke, Första, andra och tredje inteckningen i stort silver. Dansarna bedöms individuellt, ett par åt gången. Alla som dansar upp ska bära dräkt.

Den som har erövrat stort silver - totalt 604 sedan starten - kan fortsätta dansa upp för Bygdedansdiplom. Här ingår ett visst antal danser från ett geografiskt område. Uppdansning för bygdedansdiplom sker parvis i grupp med högst fem par i varje grupp.

Mer läsning

Annons