Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågt i tak i Säter

Annons

Svensson har varit informationsombudsman för Stockholms arbetarekommun och redaktör vid Handelsanställdas Tidning och Västmanlands Folkblad.

Det var därför rimligt att hoppas på en nyanserad och problematiserande introduktion till Erlanderutställningen i Säter när den öppnade i söndags. Så blev det inte. Tage Erlander befanns vara en mönsterledare vad gäller samarbetsförmåga, framsyn i försvarsfrågor, brett kulturintresse och debatteknik.

Svensson var säker på att övriga nordiska länder i dag beklagar att den nordiska försvarsunionen aldrig blev av (!) och sökte neutralisera Erlanders drastiska personomdömen i de utgivna dagböckerna.

Svensson citerade Runeberg:

Han kysste och han slog ihjäl

Med samma varma själ.

Den marxistiska forskaren Åsa Linderborg har i sin avhandling "Socialdemokraterna skriver historia; historieskrivning som ideologisk maktresurs 1892-2000" visat hur den partiinterna bilden av gångna tider alltid använts för att förmå det otåliga fotfolket att sluta upp bakom partiledningens alltför pragmatiska brist på radikal glöd i samhällsomvandlingen.

Lennart Svensson är alltså verksam i en klassisk s-historisk genre. En bullrig men föga inflytelserik vänsterflygel i partiet hävdar att "det blev bättre förr". Det blir det inte längre. Nu går allt åt helvete. Alliansen mellan modernitet och välfärdsbygge finns inte längre. Socialdemokratins "alla" är inte längre folkets "vi".

Men under Persson har bilden av en stadigt reformerande socialdemokrati dammats av i retoriken och historieskrivningen; en historieskrivning har varit så framgångsrik att termen "Folkhemmet" till och med används nationalnostalgiskt av sverigedemokraterna!

Att ta bort progressiviteten i dagisavgifterna (maxtaxan), vilket ger exakt de plånbokseffekter som s anklagar m för att verka för, avfärdas med att "vi alltid verkat för den generella välfärden". Behovsprövning? Nej, tack. Lika för alla.

Dala-Demokraten, som är en av utställningens sponsorer, är klar över att syftet med utställningen är just att hylla och tillskriver också Erlander ett radikalt eftermäle, framgår det av recensionen i går med rubriken "Dags att lära av Tage Erlander". Så här skriver tidningen om PRO-orkestern:

"När orkestern vid invigningen vägrade sluta spela förrän den fått avverka "Internationalen" förstår man vidden: både hyllningen till Tage Erlander och markeringen av sångens betydelse i en över huvud taget allt tystare rörelse".

Linderborg pekar på att redan överenskommelsen med SAF i Saltsjöbaden 1938 fick s att skriva om historien om viktiga händelser för Rörelsen som hungerkravallerna 1917, storstrejken 1909 och Ådalsskotten 1931. De passade liksom inte in i en organisation som i praktiken omhuldar pampar, ombudsmannavälde och byråkrati.

Utställningen i Säter fortsätter i den traditionen. "Facket och arbetsgivarna var överens om rationaliseringarna", heter det.

Som utställning är "Det var på den tiden Tage Erlander styrde Sverige" inte mycket att ha. På några uppspända dukar på stålrörsställningar tecknas ytterst schematiskt en s-framgångssaga på samhällsområde efter samhällsområde. De enda föremålen är Tages glasögon och ett brev till en generaldirektör där denne får i uppdrag att organisera en eventuell motståndsrörelse i händelse av invasion.

Inte någonstans problematiseras. "En tredjedel av bostäderna saknade vatten och avlopp 1945", konstateras det. Att lösningen, miljonprogrammet, resulterade i Sveriges mest avskydda bostadsområden, står ingenstans. Kvinnors förvärvsfrekvens mångdubblades. Det visas med en bild på en kvinna i en travers. Trots att en stadigt utbyggd offentlig sektor stod för de många kvinnojobben.

Faddast smak i munnen får utställningsbesökaren inför upprepandet av den offentliga lögnen att Sverige var ett neutralt land - när vi idag vet att Sverige spelade under täcket med Nato i alla möjliga försvarsfrågor.

"Den svenska framgångssagan?" (Fischer & Co) spräcker också myten om att samhällsutvecklingen i Sverige skulle vara särskilt unik i ett internationellt perspektiv och att just s är garanten för välfärd.

Tvärt om. Den tron är en följd av den typen av myter som ställs ut i Säter.

Rader av nationer med alla möjliga typer av regeringar har gått förbi Sverige vad gäller välstånd och levnadsstandard.

Ledande s-debattörer och före detta statsråd gästar Säter de kommande veckorna för föreläsningar och debatter. Bland dem Anita Gradin och Sten Andersson.

Hoppas att takhöjden ökar då.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons