Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnokramp

Annons

Annika von Hauswolff väckte uppmärksamhet på 90-talet med sina spektakulära bilder med kvinnokroppar som tycktes utslängda i naturen och platser som förmedlade kusliga vittnesbörd om begångna brott.

Kvinnoperspektivet finns kvar, om än i mer abstrakt form.

Bildserien med kvinnoblusarna är uttryck för hur von Hauswolff i dag berättar om mänskliga villkor - indirekt, via föremål och miljöer. Vare sig vi är medvetna om det eller ej, skvallrar tingen om våra drömmar och tillkortakommanden.

Blusarna tycks föra en omöjlig kamp mellan den inbjudande intimitet som de köttrosa och hudnära pastellerna utstrålar och de vardagliga yttre krav som får tyget att slå knut på sig själv.

Krampen känns ända in i själen när man tillräckligt länge följt knutarnas desperata uppstramningsförsök. Lotta Hansson har länge intresserat sig för hur reklam och medier styrt, förnedrat och förvanskat bilden av kvinnan. Den aktuella svartvita fotoserien skildrar också kvinnor under påverkan. Men nu är det bilden av den Naturnära kvinnan, i primitivt förbund med naturens väsen, som intresserar konstnären.

Kvinnokroppen förenas med växande grenar, hennes hår släpar i gräset som om hon var upphängd upp och ner. Ljuset och den dröjande tonen i bilderna är lika förföriskt som skrämmande och gåtfullt.

Per Hüttners bilder ger utställningen behövlig kontrast. Det hektiska myllret från storstadens gator breder ut sig med alla sina intressanta detaljer. Det mänskliga är sig likt vare sig man befinner sig i mexikansk, indisk eller afrikansk vardag.

Hüttner har plockat in en absurd ingrediens i varje miljöbild; sig själv i gestalt av en joggande vitklädd blond man. En abnormitet i hettan.

Samtidigt fungerar kulturkrocken som en signal, som påminner om att vår västerländska utsiktspunkt över världen inte är den enda. Varje människa har sitt centrum och sin periferi som avgör vad som tycks normalt och vad som känns främmande.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons