Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvasipsykologisk smörja

Annons

Omslagsfliken till Orkestergraven har löddriga citat ur norska tidningar och enligt förlaget har den sålts i närmare hundratusen exemplar hemma i Norge. Jag vill inte veta vad det säger om norska kritiker och norska deckarläsare.

Det är en riktigt usel kriminalroman Unni Lindell har skrivit. En kvinnlig violinist hittas mördad i början av boken. Kriminalpolisen Cato Isaksen, av lika mycket kött och blod som en dalahäst, ägnar sedan 350 boksidor åt att åka runt i ett dockskåpstecknat Oslo och utföra tröttsamma förhör på knackigt skriven dialog med en krets misstänkta.

Alla dessa är bekanta med mordoffret, och Lindells idé är att måla upp historien så att var och en av dem skulle kunna ha möjliga psykologiska mordmotiv. Men allt som blir av ambitionerna är kvasipsykologisk smörja.

Här och där finns insprängda avsnitt där läsaren får gå in i huvudet på mördaren och ta del av inre monologer av förment djupsinnigt psykologiskt slag. Så här kan det låta:

"Han visste hur man borde flyga. Man borde flyga långsamt över jorden medan man lyssnade. Efter jordens ljud. Han var själv en vind, en öppning in mot något annat."

Unni Lindell beskriver i stället för att gestalta. Om Cato Isaksen får vi veta att han har ett mörker och en vrede inom sig, men mörkret och vreden visas inga prov på. Och en yrkeskaraktäristik av honom kan se ut så här, när han står i tamburen hos en gammal dam för att fråga om hon har några upplysningar om sin granne.

"Han hade under sin yrkeskarriär tränat upp sin blick, lärt sig att iaktta och bedöma atmosfär, möbler, tavlor och detaljer. Alla lägenheter hade sin speciella lukt, sitt speciella uttryck."

Nämen, har de!

Orkestergraven har inte en spännande eller engagerande fläck på något enda plan. Unni Lindell har en gråtråkig stil utan must. Boken bara lufsar på i samma rytm. Det är som att se en gångtävling över maratondistans på tv.

Stackars Norge.

THOMAS HALVARSSON

Mer läsning

Annons