Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungaparet inviger Liljefors-konst på Zornmuseet

/
  • Enligt Zornmuseets chef Johan Cederlund sker invigningen den 13 april. Sedan visas de 50 verken av Bruno Liljefors fram till den 26 augusti. Här visar Johan Cederlund några den verk utförda av Bruno Liljefors, som redan är i Zornsamlingarnas ägo.

Annons

– Det blir den största Liljefors-uställningen i modern tid i Dalarna, berättar Zornmuseets chef Johan Cederlund.

Förutom Zornsamlingarnas egna verk av Liljefors lånas tavlor in av den kända konstnären från bland annat Waldermars udde och National museum i Stockholm samt Uppsala och Göteborgs konstmuseer.

Den andra november förra året skrev Johan Cederlund en inbjudan till kungaparet och redan den 15 november kom ett svar om att kungen och drottningen deltar och inviger utställningen.

Enligt Johan Cederlund är Bruno Liljefors, som levde 1860- 1939, känd för sina djur och naturmålningar.

– Jag vet att kungaparet är intresserade av natur och jakt samt att några av tavlorna till utställningen lånats in från Waldermars udde, som via Prins Eugen har anknytning till hovet.

Kungaparet kommer till Mora med flyg fredagen den 13 april och inviger utställningen på eftermiddagen samma dag. Utställningen pågår från den 14 april till den 26 augusti.

– Inför utställningen sker en stor ombyggnad inomhus på två våningar i musset. Utställningen med Bruno Liljefors kommer att fylla hela den andra våningen.

Det innebär att verken med Anders Zorn, som normalt visas på våning två, att flyttas ned till våningsplan ett. Just nu pågår en omfattande renovering av första våningsplanet. Bland annat kommer svängbara glasdörrar att installeras.

Förutom verk som tillhört Zorn kan uställningen locka med målningar, skulpturer och teckningar inlånade från en lång rad museer och privata samlingar.

Mer läsning

Annons