Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturväxling och synergieffekter

Annons

Jens Runnberg gick hem på föräldraledighet och beskrev här i spalten den 16/12 sin "kulturväxling"; från Mozart och Verdi till smurfhits. Själv försöker jag nu göra en växling åt andra hållet och gå från hemmaliv med småbarn till arbete som skribent. Tillfällena är många när jag lidit av att jag inte hinner vara "kulturell", diffust som det förvisso kan vara vad det innebär. När Tranströmer äntligen fick nobelpriset lade jag helt sonika hans samlade dikter på toaletten; den enda plats där man för en stund får vara ifred – och faktiskt vistas precis lagom länge för en dikt eller två. Med poesin i hyllan bredvid klosetten lyckas jag dessutom nästan, men bara nästan, låta bli att skura golvet framför fötterna med en bit av toalettpapperet. Ett jämställdhetsprojekt och en kulturprojekt i samma handling. Man får eftersträva synergieffekterna.

Att lyssna på en ett- och ett halvt-åring som dagligen övar sig på ord, ger möjlighet att avnjuta vad man kanske kan kalla "materialistisk språkpoesi". Glädjen med vilken man kan benämna tingen och smaka på ljuden! "Bilar!", "Skor!", "Hästar!" Dagens dikt beror på hur intrycken kombineras. Jag har under hösten haft den danska poeten Inger Christensens fantastiska diktsvit Alfabet i huvudet, som inleds med ett jublande "aprikosträden finns, aprikosträden finns", men där mer hotfulla ting kan anas redan på bokstaven "b" och tilltar i plats och styrka. Jag läser den nu, flankerad av yngsta sonens utrop, på ett nytt sätt.

Barn tar som bekant sig själva på fullkomligt allvar. Årets hyllade och kritiserade författare Karl Ove Knausgård har hållit fast vid mycket av det där allvaret, och reaktionerna lät inte vänta på sig. Det finns paralleller att dra till Strindberg, som ska firas under 2012. Med väl vässad penna fällde han omdömen med versaler och utropstecken, men skrattade aldrig åt sig själv. Hur länge dröjer det innan en kvinna gör på samma sätt?

Mer läsning

Annons