Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturutgifterna i Sverige måste öka, anser moderaterna

Annons

Inte en partiledare syntes när alliansen presenterade sin kulturpolitik häromveckan. Däremot kom journalister från alla stora medier plus andra intresserade, långt fler än vad arrangörerna förväntat sig.

Kultur är som bistånd, alla tycker det är viktigt, men det är ingen fråga man värvar väljare med resonerar Sofia Olsson, handläggare i kulturfrågor för centerpartiet.

Partiledarnas frånvaro är symptomatisk. Inget parti tagit chansen att på allvar profilera sig.

Även arbetsgivarorganisationen för svenska teatrar, operahus och konserthus, Svensk scenkonst, försöker väcka diskussion. Sedan i höstas har de anlitat debattören Arne Ruth för att pressa partierna att bekänna färg i olika frågor och försöker också få SVT att ordna en debatt inför höstens val.

- Vad vill vi med kulturen, vad ska vi med kultur till i ett demokratiskt samhälle? Kulturdebatten är död, vi försöker förtvivlat lyfta den från en diskussion om bara kronor och ören, säger Erika Norman, informationsansvarig på Svensk scenkost.

I Norge vill högerpopulistiska Fremskrittspartiet avskaffa statligt teaterstöd och att publiken själv ska betala den fulla kostnaden för alla teaterbiljetter. Inför valet i fjol gjorde övriga norska partier tvärtom och lovade istället mer pengar.

Tidigare har moderaterna krävt att Riksteatern, Riksutställningar och Rikskonserter ska läggas ned. Men de senaste åren har partiet slagit in på en ny väg.

Sedan 2002 har kulturbudgeten ökat med en miljard. I år är den på 6 miljarder kronor vilket motsvarar 0,77 procent av statsbudgeten. Nu hoppas även moderaterna på en utökad kulturbudget om den borgerliga alliansen vinner valet.

- Kulturen skulle kunna vara en valfråga på ett helt annat sätt, det kan jag säga med utropstecken, säger Linda Zachrison på kulturdepartementet.

- Men man söker kontrast och inte samstämmighet i partiledardebatterna. Kommer det en otäck Berlusconi eller tokig Brian Mikkelsen och säger att muslimer måste lära sig dansk kultur annars åker de ut - då finns det något att debattera. (TT Spektra)

ERIKA JOSEFSSON

Mer läsning

Annons