Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturfestival i Falun

Annons

På onsdag invigs evenemanget på Dalarnas museum av Dalateaterns chef Astrid Assefa. Sedan följer fem dagar av dans, musik, film och teater i program för olika målgrupper och åldrar.

Kulturens betydelse för hälsan har ofta framhållits de senaste åren. Men inte lika ofta talar man om hur den kulturpublik som lider av olika handikapp ska få tillgång till kulturen. Det räcker inte med hörselslingor i salongen.

Insikten om hur mycket kulturen betyder för de här grupperna ökar ändå, inte minst tack vare några uppmärksammade kulturprojekt som bedrivs ute i landet.

Pär Johansson, ledare för Glada Hudik teatern, som består av både "utvecklingsstörda och normalstörda" skådespelare, kommer att föreläsa under veckan, om de utvecklingsstördas kärlek till teater, om ömsinthet och värme, om arbetet bakom teaterframgångarna, med mera.

Teater "Precis som alla andra" ger en föreställning om attityder, fördomar och annat som går att skämta om. Bakom pjäsen som ges torsdag i Folkets hus står Neurologiskt handikappades riksförbund.

Ludvikas omsorgsverksamhet kommer på måndag till Dalarnas museum och framför Frukt och flingor, som de själva skrivit text och musik till.

Cabaré Kom och se är en fartfylld underhållning från Leksands omsorgsverksamhet med afrikanska rytmer, konst och dans. Den kommer till Folkets hus på fredag.

I det musikaliska skapandet handlar det om att få träda fram, att bli sedd och få utveckla sina egna uttryck. Mannen bakom Kom och se och Frukt och flingor, musikterapeuten Peter Grind, utvecklar sina idéer i ett föredrag på fredag.

På Sjövik finns en speciell musikterapiutbildning, som behandlar musikterapeutiskt arbete inom omsorg, skola och vård. Det får man veta mer om i Folkets hus entré.

Veckans program är mycket varierat. Det visas också film. Smultronstället visar norska succéfilmen Elling, om två killar som flyttar från gruppboende till egen bostad i Oslo och En sång om Martin med en alzheimerssjuk dirigent i huvudrollen.

En konstutställning i Folkets hus, arrangerad av demensföreningen, fotboll för funktionshindrade och utflykter i världsarvets kulturmiljöer, musikkafé i Globen och mycket annat ingår. Många föreningar är engagerade i evenemanget, liksom studieförbund, Falu kommun, kulturinstitutioner och Statens institut för särskilt utbildningsstöd.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons