Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturens riddare tar farväl

Annons

Det finns skäl att tro att Sven Persson gillar att det blivit så. Men hos näringslivet och Dalarnas kultur- och idrottsfolk har han varit en välsedd gäst. Tacka för det! Sven Persson och Sparbanksstiftelsen har otaliga gånger kommit till stöd för kultur och idrott.

Han har också personligen stöttat folkrörelserna genom många och tunga uppdrag.

Sven Persson är folkrörelsepojken från Sörvik i Ludvika som gått den långa vägen. Vassa armbågar har aldrig varit den lågmälde gruvarbetarsonens metod att göra karriär.

Det tog också tid innan han omprövade sina första intryck om att bankens verksamhet ägde rum i en mörk och tråkig miljö.

Naturligt hade varit att Sven Persson ägnat sina krafter åt folkrörelsearbete. Hemma i Sörvik var han en hängiven NTO-medlem som snart utsågs till ordförande. Vid sin sida hade han Hans Ericsson som sekreterare. Den senare skulle sedermera bli både känd och ökänd fackföreningsledare i Transport.

När inte den livaktiga nykterhetslogen upptog Svens fritid ägnade han sig åt ledaruppdrag i KFUM. Men fritidsjobbet var föga lönsamt. Yrkeskarriären måste också få sitt. Efter några år som planerare vid Asea och kamrer i ett par andra företag, kom han 1955 till Falun som verksamhetsledare för försöksprojektet, Ungdomskontakt, som drevs gemensamt av nykterhetsrörelsen och frikyrkan. Projektet gick ut på att samla stadens ungdomar kring en konstruktiv och positiv verksamhet. Ungdomskontakt blev en succé.

Två år senare, den 1 augusti 1957, inleddes den långa bankkarriären. Kopparbergs läns sparbank behövde en konsulent vid huvudkontoret i Falun, med ansvar för marknads- och personalfrågor.

Tidigt visade Sven att han passade för uppdraget och snart hade verksamheten en egen avdelning. 1968 kunde Sörvikssonen skriva direktör på visitkortet.

Banken, liksom Sven, utvecklades med åren. Kopparbergs läns sparbank genomgick flera namnbyten för att 1998, i varje fall tills vidare gör halt som Föreningssparbanken. När Sven Persson bläddrar bland de många aktiviteter han varit med om att initiera under åren, är det några han gärna stannar upp vid: Satsningen på konst till länets skolor, Sparbanksveckan, Dalaforum och Daladagarna.

De två sistnämnda var intressanta konferenser som tidigt tog fasta på vikten av att diskutera länets framtid.

1991 bildades Sparbanken Sverige AB - ett resultat av ett samgående mellan elva banker. Då grundades också Sparbanksstiftelsen Dalarna med uppgift att ge stöd till olika sektorer i länet - näringsliv, utbildning, forskning, kultur och idrott.

Sven Persson som stod inför pensionering, erbjöds jobbet som verkställande tjänsteman. Uppdraget var att granska de många ansökningarna och ge styrelsen förslag och råd.

Sedan starten har stiftelsen delat ut 45 miljoner. Enbart i år väntas tio miljoner fördelas till olika projekt i Dalarna. Sparbanksstiftelsen har blivit en viktig bidragsgivare i syfte att utveckla Dalarna, exempelvis genom stöd till högskolan.

Sven Persson, själv kassör i Falu teaterförening i 35 år, gläds också över att kulturen fått en del av kakan. Dalhalla, Dalasinfoniettan, Dalateatern, länsmuseet och många andra kulturyttringar har fått del av stiftelsens ambition att verka för bredd och kvalitet i länets kultur.

När Sven Persson nu lämnar sitt uppdrag kan han göra det i fast förvissning om att han mer än de flesta medverkat till stöd för kulturen. Det har oftast skett utan pukor och trumpeter och därmed helt i linje med "riddarens" egen önskan.

Mer läsning

Annons