Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturdebatt: "Vi är flera"

Annons

Nej, Ann-Christine Östlund Bäckehag, det är inte bara Magnus Bäckström och Hans Hjorth som inte delar dina åsikter om Musik i Dalarnas verksamhet som du påstår. Vi är flera.

I fredagens debattinlägg i FK trollar du med siffror och ord. Genom att genomgående använda begreppet "sinfoniettan" verkar du vilja dölja att det ligger i dina planer att utöka orkestern från 20 till 35 tjänster och bli en symfoniorkester.

Ann-Christine Östlund Bäckehag säger: "Detta kommer att innebära tio nya miljoner till musiklivet i Dalarna". Nej, det kommer att innebära en död hand över resten av musiklivet i Dalarna för sedan stat, kommun och län dammsugits för att få ihop dessa miljoner finns det ingenting kvar till någon annan genre.

Någon ny aktör, som exempelvis Musik vid Siljan 1969 eller Falu Folkmusikfestival 1985 var, kommer heller inte att kunna etablera sig när de ska konkurrera med starkt subventionerade arrangörer.

Eller som Folkmusikens hus i Rättvik uttrycker det i sina synpunkter på förslaget till Landstingets musikplan: "Ett totalintryck [...] är att det i betydande delar cementerar en strategi för utveckling av musiklivet i länet som redan förkastats av Kulturrådet [...] Att inte beakta dessa signaler kommer förmodligen på sikt att påskynda nedmonteringen av nuvarande verksamhet." Detta och andra påpekanden har lämnats utan beaktande från Landstinget.

Östlund Bäckehag skriver: "I Dalarna fanns det 1988 ingen professionell symfonisk orkester. Därav satsningar på symfonisk orkester. I Alfvéns, Lillebror Söderlunds och Jussi Björlings län bör det finnas en ensemble som förvaltar och utvecklar detta rika arv". En sådan orkester hade inte ens Ludwig van Beethoven till sitt förfogande. När 9:e symfonin framfördes för första gången 1824 i Wien, bestod orkestern av hel- och halvproffs samt frivilliga, ungefär som Dalarnas orkesterförening i dag.

I landstingets musikplan blir Folkmusikens hus ett billigt alibi för att de andra, långt mer resurskrävande, aktörerna ska få sina medel.

THOMAS FAHLANDER SPELMAN

Mer läsning

Annons