Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturbråk angående Shakespeare

Annons

Gösta Friberg och Helena Brodin Friberg gästade tidningens arrangemang av Bokens afton den 2 november. Då hade deras tegelsten Täcknamn Shakespeare just kommit ut, en bok som vill bevisa att Shakespeare kom att bli täcknamn för earlens av Oxfords författarskap.

Boken har delat recensenterna i två läger. Till dem som uttalat sig positivt hör Göteborgs-Postens Jan Arnald och Inger Dahlman i denna tidning; Dahlman blev för sin del övertygad om att författarna har rätt (16/11).

Recensenterna Leif Zern (DN), Carina Burman (SvD), Anne Hedén (Expressen) och Claes Wahlin (Aftonbladet) har ställt sig kallsinniga. Inte bara det-de har också avfärdat boken som konspirationsteorier.

Nu får boken stöd av författaren Ernst Brunner. Han påstår att ingen av recensenterna har läst boken eller åtminstone att de driver teser i sina recensioner som boken klart vederlägger.

"Att inte läsa men ändå recensera har kommit som en ny gren av kritiken på senare år", skriver Brunner i Aftonbladet och tillägger att bemötandet av Shakespeareboken präglas av kränkningar, smädelse och hånfullhet.

Allvarligast ser Brunner på att ingen kommer med några motargument, att recensenterna utan att närmare gå in i sakfrågan avfärdar boken.

Wahlin och Hedén har svarat i sina tidningar. Wahlin understryker att kunskaperna om den engelska renässansen är omfattande och att hållbara bevis och teorier som skulle visa att Shakespeare egentligen var någon annan skulle beaktas. Men sådana finns inte.

Hedén kallar Brunners invändningar för "skitsnack" och avslutar "med polare som han behöver man inga antagonister". Héden konstaterar att Oxford ju faktiskt skrev poesi, väsentligt sämre än Shakespeares.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons