Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kul att få en grammis"

Annons

- Jag tror faktiskt inte det betyder så himla mycket i en sådan här smal genre som folkmusik. Men det är klart, det belyser ju en platta och en artist. De som inte är intresserade annars kan bli medvetna och upptäcka musiken. Det blir lite som en spotlight, säger Lena Willemark som själv är lite av en veteran i sammanhanget med fem tidigare grammisar hemma i prishyllan.

Mando Diao är noviser på Grammisfronten men fick tidigare den här månaden ta emot P3-guldgalans pris för bästa låt och Guldmicken för bästa liveband.

- För oss betyder Guldmicken mer än en Grammis. Visst är det kul att få en Grammis men Guldmicken är en bekräftelse på allt slit med alla spelningar vi gjort vid det här laget, säger trummisen Samuel Giers.

Själva galan får en ljummen recension av Mando Diao - åtminstone halva tillställningen.
- Som alltid är det rätt segt. Vi satt där innan tv-sändningen och väntade medan de delade ut 15 priser. Men när man väl har vunnit sitt pris så spelar det ingen roll, då lossnar allt.
Dessutom slog sig Mats Björke blodig på en järnbalk vid uppträdandet igår. Men till Aftonbladet säger han att han mår bättre idag.


Trots Lena Willemarks tvivel på Grammisens vidare betydelse är det ingen tvekan om vilken känslomässig inverkan den har på henne:

- Vi är jätteglada allihop. Det här är ju som en liten fest där alla som är nominerade i folkmusikkategorin är fantastiska musiker och goda vänner. Och så känns det fantastiskt att få sådan uppskattning för den musik jag gör.

Lena Willemark påbörjar inom kort inspelningen av en ny platta med Frifot. För dalapubliken är hon dessutom aktuell under sin medverkan i Vinterfest i Mora, Orsa och Älvdalen i mitten av februari och med turnén med Älvdalens elektriska.
Mando Diao dyker upp i Dalarna på torsdag i nästa vecka för en spelning på HC i Sälen.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons