Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kroumata dansar

Annons

Kroumata är något så ovanligt som en folkkär slagverksensemble. Så till den grad har de blivit populära att de faktiskt lyckades slå publikrekordet i Vitabergsparken i Stockholm i höstas. Inte mindre än 10 000 personer kom för att höra gruppen spela på sina slagverksinstrument.

Under 25 års tid har de bokstavligen bankat in sin rytmiska musik i svenska folkets medvetande. I år fyller de alltså ett kvarts sekel.

Norrdans heter danskompaniet från Härnösand som under sin expressiva och ibland omstridda ledare från New York, Jeanne Yasko, firat ett flertal triumfer. Bland annat är Norrdans det kompani i Sverige som tar hit flest internationella koreografer.

Kroumata firar sin födelsedag med en turné tillsammans med Norrdans och på söndag kväll kommer de till teatern i Avesta.

Tillsammans framför de ett nytt verk - Slice of time - som koreograferats av Yasko och tonsatts av Fredrik Högberg.

Dansar gör nio dansare från Holland, Sverige, Finland, Italien, Japan, Zimbabwe, England och Frankrike: Men dansar gör även Kroumata själva. Dansarna spelar och musikerna dansar i denna uppsättning som fått uppskattande kritik.

Högberg och Yasko har samarbetat tidigare i verken "InVita", ett samarbete med Norrlandsoperan, och "Standing Waves", tillsammans med Sundsvalls Kammarorkester.

Fredrik Högberg samarbetar med världsmusiker som Christian Lindberg, Martin Fröst, Håkan Hardenberger och Anders Paulsson. "Slice of Time" är hans andra verk för Kroumata.

Efter Avesta går turnén vidare till Gävle den 31 mars.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons