Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Satsning på Mora på krympande festival

Annons

I programbladet heter det att mångfalden är Musik vid Siljans signum och att bredden i år är lika stark som tidigare. Det är nyspråk som bara PR-makare kan hålla med om.

Mastodonterna finns kvar och de allra flesta hålls i Dalhalla. Det är de mellanstora programpunkterna som blivit tydligt färre - de allra viktigaste för Musik vid Siljans karaktär.

Det är ju dessa som skapat en sådan lustfylld möjlighet för var och en att komponera sin egen festival genom att åka kors och tvärs i Siljansbygden. I år snitslas banan, det utglesade utbudet, av den svaga ekonomin. Och än svagare riskerar ju ekonomin att bli nästa år.

Jag är rädd att det blir trångt på de få fyrbåkar som finns i årets program. Allmänna sången i Mora kyrka, Kerstin Avemo i Siljansnäs kyrka och Svenska serenadensemblen i Sollerö kyrka lyser ganska ensamma om jättearrangemangen i Dalhalla räknas bort.

Fulla hus kan därför paradoxalt nog ställa till det. En publik som inte ser och hör bra eller, ännu värre, inte får tag i biljetter till de mellanstora arrangemangen i denna förtätade festival, kan leda till problem för Musik vid Siljan kommande år. Ett något sämre utbud kan också leda till mindre publik.

Det verkar som om festivalen storsatsar på Mora i år. Musik vid Siljans senaste medlemskommun dominerar faktiskt vad gäller de intressanta programpunkterna.

Att förlägga mycket till Mora i stället för till Leksand eller Rättvik är en chansning. För de gångna åren har möjligen avståndet och att publiken inte känner till spelplatserna gjort att arrangemangen i Mora lockat få åhörare.

Det gäller till exempel försöken att göra Moraparken till ett jazzcentrum. Men också konserter i Solleröns och Mora kyrkor har varit dåligt besatta.

Vi på festivalredaktionen siktar som vanligt på att den kommande tiden göra tidningen oundgänglig för besökare och intresserade. Vi bjuder på porträtt av profilerna, tips inför varje festivaldag och naturligtvis stora och små recensioner.

Vi pratar gärna Musik vid Siljan med er i någon paus eller före någon konsert. Vi tar gärna emot telefonsamtal och e-brev.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons