Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Riktig blöjjournalistik

Annons

Fröken Sverige-tävlingen sipprar ned genom lagren som ett miljögift. Allt fler media upplever det som en belastning att ägna sig åt att berätta om en tävling där unga kvinnor tävlar med sitt utseende och med hårt mallad trevlighet. Vecko-Revyn, Året Runt och på senare år Vecko-Revyn (igen), TV4 och TV3 - alla drar sig ur, i TV4:s fall trots att två miljoner tittare såg finalen.

När Malin Olsson från Skattungbyn vann den 17 mars 2001 kuppade feministerna Joanna Rytel och Fia Sandlund mot denna dinosaurietävling och sprang upp på scenen med en banderoll som det stod "GUBBSLEM" på. Det var inte algen Gonyostomum semen (som faktiskt heter gubbslem) vilken invaderat halva Dalarnas skogssjöar, som Rytel och Sandlund tänkte på.

Nu är tävlingen verkligen nere på sin välförtjänta botten: När ingen vill ta i tävlingen med tång återstår bara den kalkonartade grabbtidningen Moore. "Vi ska fokusera på den blonda svenska tjejen", säger chefredaktör Bingo Rimér till Aftonbladet.

Han är fotografen som är känd för att ha tagit bilder där systrarna Graaf är nakna tillsammans. "Jag tror att det är bra att man förnyar tävlingen på det här sättet. Det känns modernt", säger Rebecca Larzén, som själv ska tävla.

Men det gör ju inte det. Det känns inte modernt. Det känns unket. Självklart kommer kultur- och nöjesredaktionen att fortsätta med en kritisk journalistik vad gäller den bedrövliga Fröken Sverige-tävlingen.

n n n

Jag är fortfarande helt tagen av läsningen av Anna Bäséns, från Grycksbo, wallraffande i äldreomsorgen. Jag kompletterar gärna min recension från tisdagen den 23 mars med att berätta att hon bedrev undersökande journalistik på riktigt - på den svaga människans sida.

Anna Bäsén lät sig matas och fick uppleva hur kränkande och obehagligt det kan kännas. Personalchefen på Fridbohemmet (smaka på det namnet) tycker att det är okej att gamlingarna ligger tio-tolv timmar i en nedkissad blöja: "De nya blöjorna läcker inte så lätt och kan hålla mycket mer. Och de känns inte våta", försäkrade hon. Personalchefen hade säkert inte provat. Men det gjorde Anna Bäsén.

Hon hällde 400 ml i en blöja och drog den på sig. "Det rinner vatten längs benen, blöjan klibbar". Det är journalistik, det! Jag skrev det redan då: Anna Bäsén är en hjältinna.

n n n

När TV4-journalisten Jonas Gummesson häromveckan gick ut med sin kritik mot sin arbetsgivare med avseende på vad som faktiskt sänds i kanalen, billiga amerikanska bizarrfaktaprogram, Hollywoodfilmer och såpor av såväl doku- som konventionell typ, visste han kanske inte vilka prima överraskningar som väntade i programtablån.

Plötsligt har två namn som förknippas med omvälvande mediahändelser under 1990-talet gjort comeback. Göran Rosenberg är tillbaka med en tv-variant av det begåvade samtal Moderna Tider förde under hans fögderi, vilket Susanna Popova Hakelius förfuskade när hon tog över och som Kay Glans Axess är en aning för akademisk för att ens söka nå.

Dessutom är "Loket" Olsson tillbaka i Bingolotto. Jag undrar just vilken av profilerna som kanalen vill bygga den livsnödvändiga alliansen med kvällspressen på?

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons