Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Ett tungt och nöjsamt ansvar

Annons

Nöjesredaktör. Uppdraget kan vid en första anblick tyckas tämligen okomplicerat och framför allt nöjsamt - att för er räkning bevaka Dalarnas nöjesliv. Och att få syssla med det jag gillar bäst på heltid är naturligtvis ett privilegium. Film och musik är ju lika viktigt som vatten och luft.

Trots detta är det knappast något att ta lätt på, snarare tvärtom. Särskilt med vetskapen om för vilka man skriver: En garanterat engagerad och kunnig läsekrets. Det är i sig både en välsignelse och en potentiell källa till magsår - och inte minst ett faktum som manar till ödmjukhet inför uppgiften.

Jag vet att ni har högt ställda krav på tidningen och jag tänker göra mitt yttersta för att upprätthålla den höga ambitionsnivån som präglat bevakningen.

Målet är att vara hela Dalarnas nöjessidor, med siktet inställt främst på vad som händer inom länet. Och det händer mycket - inom filmen, musiken, på scenen. Det gäller bara att försöka hitta det som just nu är mest intressant och angeläget. Synpunkter och tips emottages tacksamt.

Fram till nu har jag främst bevakat buslivet i Borlänge, med enstaka inhopp på nöjessidorna.

Från kriminaljournalist till nöjesredaktör. Ett riktigt lappkast, kan tyckas. Paralleller mellan den kriminella världen och musikvärlden kan man väl i och för sig hitta, åtminstone om man ska tro vissa gangsta-rappare eller maffiasångarna i södra Italien. Annars brukar man ju säga att musik och kultur är ett bra sätt att hålla ungdomarna borta från den kriminella världen. Det stämmer nog mer med verkligheten i Dalarna.

Det finns förvisso också musik så dålig att den borde stämplas som kriminell, men än så länge finns dock inga möjligheter att väcka åtal mot klåpare, krämarproducenter och månglare i nöjesbranschen. Det medel som står till buds för att främja bra kvalitet är pennan. Den ska jag använda efter bästa förmåga.

Och om kriminaljournalistik ofta rent bokstavligen handlar om liv och död, så kan det åtminstone kännas så även när det gäller musik och film. Det är de ögonblicken som man söker efter och som man vill hålla kvar. Och som jag nu ska försöka förmedla till er.

Jag räknar kallt med att få rejäla skopor ovett, hoppas på åtminstone en del uppmuntrande tillrop.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons