Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Aviciis död visar allvaret - utbrändhet och prestationsångest kan inte viftas bort

Annons

En av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i Sverige är utbrändhet, eller utmattningsdepression som det kan heta i läkarintyget. En sjukdom som ökar i omfattning, som kryper allt lägre ner i åldrarna, och som ofta drabbar kvinnor.

Det är en sjukdom som delvis är omgärdad av fördomar. Som att det skulle handla om lathet, bortskämdhet, arbetsovilja. Tvärtom är det ofta de mest ambitiösa människorna som drabbas. De som jobbar hårdast, de som verkligen brinner för det de gör.

Det är också en sjukdom som det är svårt att bli sjukskriven för, särskilt om den blir långvarig.

När jag ser dokumentären om Tim Bergling, även känd som Avicii, som visades i SVT i lördags efter det tragiska beskedet om hans bortgång på fredagen, ser jag en film som sätter fingret på exakt vad utbrändhet handlar om.

Bergling hade sitt drömjobb. Han brann för musiken, för att skriva musik, producera låtar, spela. Han var mycket begåvad och extremt ambitiös. När han slog igenom globalt var han strax över 20 år gammal och började turnera världen över, utan att stanna upp och fundera.

Först sade hans kropp ifrån. Han blev akut inlagd på sjukhus, opererad, medicinerad. Men knappt uppe ur sjuksängen fortsatte han som om inget hade hänt. Litade på medicinerna. Han var ju ung och frisk egentligen.

Men glädjen försvann. I filmen ser vi hur det blir allt kämpigare för honom att uppbåda den energi som krävs för att göra en bra spelning. Hur han blir allt mer irriterad, inte orkar ta fler beslut. Han tar ledigt. Pausar turnerandet.

Även om få kan identifiera sig med Tim Berglings liv, kändisskapet och världsturnerandet, så är det desto fler som kan identifiera sig med hans känslor inför jobbet, när han till slut meddelar att han slutar turnera och ställer in flera av de återstående konserterna för att han inte orkar tänka tanken på en enda spelning till.

Avicii fick pris på American Music Awards 2013.

Många kan identifiera sig med den oerhörda stress som ett telefonsamtal eller ett mejl som kräver snabbt svar kan orsaka när man redan pressats till det yttersta. Många är det som kan identifiera sig med lättnaden efter att äntligen ha sagt ifrån, ställt in, gjort sig oåtkomlig.

Utmattningsdepression är inte en fantasidiagnos. Den kan, om man låter den gå för långt, ge bestående hjärnskador. En person som varit utbränd kommer kanske aldrig mer att orka lika mycket som förr.

Hen kommer för resten av livet att tvingas prioritera hårt för att inte krascha igen. Eftersom det är en osynlig sjukdom kan det vara svårt att få omgivningen att ta den på allvar.

Vi vet inte exakt varför Bergling dog 28 år gammal. Kanske var det för sent. Kanske hade hans död inget samband med utmattningen. Hans familj uppgav häromdagen i ett öppet brev att han "inte orkade längre".

Filmen om hans liv vad utmattning kan innebära, och omgivningens ovilja att ta den på allvar. Den visar att vem som helst kan drabbas, även en ung man, en uppburen världsartist med miljoner på banken.

Mer läsning

Annons