Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristet budskap i hårda toner

Annons

Visst tycker folk att det inte riktigt passar med kristendom och hårdrock men oftast bemöts det positivt. Det är ju vanligt med mörka och destruktiva budskap inom hårdrocken men vi ser ingen anledning att sprida dem. Vi sjunger om det vi tror på, det alltid aktuella kristna budskapet".

Det säger Carljohan Grimmark som spelar gitarr och sjunger i Narnia. För ett år sedan spelade Narnia på festivalen Fighting the darkness på Orrskogen i Malung och när det nu är dags för en repris på lördag är de förstås tillbaka igen.

-Vi har kul minnen från festivalen. Det var väldigt speciellt med en mässa som hängde samman med vår spelning. Jag vet inte om det blir något sådant i år igen men det ska bli kul att spela i alla fall, säger Carljohan.

Narnia har bland annat spelat på Sweden Rock, Gates of metal och som förband åt Sonata Arctica. De har valts till månadens skiva i Sweden Rock magazine och sålt närmare 30000 exemplar av tidigare skivor.

Appropå den gängse bilden av band, inom metalgenren säger Carljohan Grimmark att Narnia aldrig har velat fastna i ett musikaliskt fack på grund av sin tro. Det finns kristna band som till och med kallar sig black metal, så det behöver inte vara något problem menar han.

- Det vanliga är att black metalband flirtar med ockulta och satanistiska ideér och från början brukade man kalla black metalband med kristna budskap för white metal. Men oavsett vad så behöver det inte krocka. Vi har ju stått på samma scen som Mayhem som är ett känt hårt black metalband. Det var lite udda.

Narnia bildades 1996 och spelade in sin första skiva 1997. Sedan dess har bandet hunnit släppa ytterligare fyra plattor.

Den senaste plattan blev det stora avbrottet på vägen som Yngwie Malmsteen-inspirerat metalband i den neoklassiska fåran.

- Vi sökte efter något nytt redan på skivan The grate fall som kom innan, men blev inte riktigt nöjda förrän nu med senaste Enter the gate. Vi har släppt det Yngve Malmsteen-

inspirerade och gått mot ett hårdare sound. Det är fortfarande melodiöst men det är mer gnista och glädje nu.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons