Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriget om kulturen - här går stridslinjen

Annons

Så här karaktäriserar Ulvskog m:s kulturpolitik: "De vill elitisera, kommersialisera, privatisera och marknadsanpassa kulturen, och tvinga den att överleva på biljettinkomster och företagssponsring".

- Det är kvalificerat struntprat. Faktum är att inte ett kommatecken är sant. Vi vill använda statliga medel att slå vakt om kulturarvet och satsa på nationalscenerna som exempelvis Operan och Dramaten. Om inte svensk dramatik och musikdramatik ges där, var ska den då ges? säger Roy Hansson.

- Däremot kan vi tänka oss att göra om Riksteatern och istället rikta pengarna till regionala teatrar, som Dalateatern, och till fria grupper. De har mycket bättre lokal förankring än Riksteatern som sitter i Hallunda och gör turnéer därifrån som ingen vill se.

- Hon jagade miljöpartiet med blåslampa för att de inte skulle gå med oss och bilda majoritet i riksdagen för ett förslag att jämställa kultursponsring och idrottssponsring. Men förslaget fick majoritet och Ulvskog har nu i uppdrag att presentera nya skattelagar på det här området.

- Vi har en kulturminister som är emot mer pengar till kulturen! Det är ju åt h-e!

Ulvskog: "Marknaden kan aldrig betala för en kultur som har konstnärliga, sociala och geografiska ambitioner."

- Nej, naturligtvis inte. Det påstår inte heller vi moderater. Det är bland annat därför vi vill värna vårt kulturarv. Men det finns också goda exempel på bra konst som går ihop ekonomiskt, till exempel "Konst i stadsmiljö" i Nacka.

Ulvskog: "Det är genom en nationell kulturpolitik som vi säkrar kultur i hela landet för alla människor. Utan en nationell politik skulle starka regioner ta för sig."

- Tror hon att folk i Dalarna är dumma i huvudet? Det är ju det hon påstår. Det finns samma kulturintresse och intensitet i kulturlivet i Stockholm, på Gotland och i Dalarna. Själv har jag på plats upplevt det myllrande kulturlivet i Rättvik. Folk där är aktiva i kulturen utan att Ulvskog springer med sopkvasten. Decentralisering och ökat regionalt självstyre skulle tvärt om vara bra för Dalarna, säger Roy Hansson.

Hanssons partikollega, dalariksdagsmannen Rolf Gunnarsson, förnekar bestämt att den kulturpolitik han står för är särskilt avvikande i moderaterna.

- Ulvskog är en översittarkulturarbetare som med sina 80 000 kronor i månaden helt tappat kontakten med vad som gäller i kulturfrågor för vanligt folk. Om hon inte slängt miljarder i sjön i digital-tv-satsningar och annat, så skulle dessa pengar kunnat användas till massor av kultur, säger Gunnarsson.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons