Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftfullt och kreativt tänkande

Annons

LitteraturAtt bedriva filosofi handlar till stor del om perspektiv. När filosofi fungerar som bäst kan den öppna för utveckling av individ och samhälle. Det rör sig då om en slags andlig terapi.

Martin Buber, verksam under 1900-talet, är ett skolexempel på denna typ av filosofi.

Han är mest känd för sin dialogfilosofi där han utvecklar hur förverkligande endast kan ske genom personlig kontakt med andra människor. I en sann och erkännande "Du-relation" öppnas världen upp och får en genuint religiös karaktär.

Sedan antiken har försöken att få klarhet växlats mellan perioder av säkerhet som slagits sönder och ersatts av nya föreställningar. Det sanna mötet mellan två "du" kallar han för en "varats urchans".

Här träder en religiös aspekt fram-det är i detta möte som människan i genuin mening har sin livsluft, sin "ande". Både individualism och kollektivism är förvrängningar av denna process, misslyckade försök att systematisera något som inte låter sig fogas in i en mall.

Bubers kraftfulla och kreativa tänkande har influerat många discipliner utanför fackfilosofins ramar, den berikar alla verksamheter som på något sätt arbetar med interaktion likaväl som livsåskådningar.

Dualis förlag har tagit sig an en viktig och hedervärd uppgift i utgivningen av hans skrifter.

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons