Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftfullt måleri

Annons

konst | måleri

Björn Krestesen

Borlänge konsthall

7/2-26/2

Det finns en gåtfullhet kring föremålen, deras användning är inte självklar, men osäkerheten fascinerar.

I de drömlika arrangemangen är Krestesen en surrealist, men det motsägs av den närkänsla som finns i motiven. Föremålen har tyngd och kraft, de talar till oss.

Bland ålderdomliga ting, krukskärvor och nerkörda käppar som liknar spjut eller pilar finns det sådant som känns mer bekant.

Mattan dök upp när konstnären tömde sina morföräldrars hem och den gav påminnelser om hur han som barn kröp över ytan med sina leksaksbilar.

Krestesen har ibland arbetat som scenograf. Målningarna kan också frambringa upplevelsen av en scen, en livsscen, med ljuset fokuserat på rekvisita som varit väsentlig för handlingen.

Björn Krestesens färgskala är rik och mättad, växelvis glödande och förtätat mörk. I akvarellerna och grafiken är stämningen mer lyrisk och temat existensiellt. Figurer rör sig sökande på stranden, ensamma och tillsammans, i undanglidande motljus.

Krestesen, som ställt ut på många håll i världen och som är bosatt i Nacka, Stockholm, har arbetat på målningarna de senaste två åren. Det är skickligt måleri och en sevärd utställning, som arrangerats av Borlänge Tunabygdens konstförening.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons